Uprkos odluci suda u Londonu
3

Engleski nogometni savez optužio Terryja za rasizam

Totalsport
John Terry (Foto: Arhiv/AFP)
John Terry (Foto: Arhiv/AFP)
Engleski nogometni savez (FA) podigao je optužnicu protiv kapitana Chelseaja Johna Terryja za rasizam usprkos oslobađajućoj presudi Westminsterskog okružnog suda u Londonu za isti prekršaj donesenoj ranije ovog mjeseca.

Terry se tereti da je 23. oktobara prošle godine u dvoboju Chelseaja i QPR-a na rasističkoj osnovi verbalno vrijeđao suparničkog igrača Antona Ferdinanda.

Istraga krovnog tijela engleskog nogometa stavljena je na čekanje tokom policijske istrage istog slučaja, a usprkos oslobađajućoj sudskoj presudi FA je odlučio pokrenuti vlastiti proces na temelju prikupljenih dokaza.

Iz FA-a su putem priopćenja dodali da Terry usprkos optužnici ima pravo igranja za englesku reprezentaciju, a do 3. augusta mora se izjasniti po ovom pitanju.

Stoper Chelseaja i Gordog Albiona promptno je reagirao i izdao izjavu:

"Odbacujem sve optužbe i zatražit ću priliku da izađem pred komisiju na lično saslušanje."

Podsjećamo, ključnim u ranijoj sudskoj oslobađajućoj presudi, novinari koji su pratili suđenje, drže svjedočenje Terryjeva prijatelja i klupskog suigrača Ashleyja Colea. Tamnoputi je nogometaš posvjedočio da Terry nije rasist i da do ovog suđenja nikad nije trebalo doći. Premda je porodični prijatelj Ferdinandovih, Cole je stao na Terryjevu stranu.