Nogomet
368

Elvir Ibišević prešao u Sporting Kansas City: Lijepo je biti u jednom od najjačih klubova

Piše: D. B.
Mladi bh. nogometaš koji živi u SAD-u Elvir Ibišević, rođak bh. reprezentativca Vedada Ibiševića, napravio je novi korak naprijed u svojoj karijeri te sada igra za akademiju prošlogodišnjeg prvaka MLS lige Sporting Kansas Cityja.
Elvir Ibišević
Elvir Ibišević
Ibišević je zahvaljujući svojim dobrim igrama na poziciji napadača u FC Sporting Iowa početkom ove godine pozvan u kamp američke reprezentacije, gdje je proveo pet mjeseci i debitovao za SAD, a sada je član akademije kluba Sporting Kansas City.

"U kampu sam proveo pet mjeseci i veoma sam zadovoljan. Puno sam napredovao i stekao mnogo iskustva. Nakon okončanja kampa su svi igrači poslani u klubove. Za reprezentaciju SAD-a sam odigrao četiri utakmice i postigao dva gola te upisao jednu asistenciju. Vikendom sam također igrao utakmice u kojima sam postizao golove", izjavio je Ibišević.

Jedan pogodak iz proteklog perioda mu je posebno drag.

"Posebno će mi ostati u sjećanju pogodak koji sam postigao protiv akademije koju vodi poznati bivši nogometaš i aktuelni trener Frank Rijkaard, a imao sam priliku i da ga upoznam", rekao je sedamnaestogodišnji bh. nogometaš.

U novom klubu je veoma zadovoljan, a pregovara i o profesionalnom ugovoru.

"Trenutno igram za akademiju Sporting Kansas Cityja, koji je prošle godine bio prvak MLS-a. Nastupam za ekipu U18 i treniram sa rezervnim timom. Ugovor još nisam potpisao, jer prema pravilima MLS-a, za to moram biti punoljetan. Ekipi sam se priključio poslije kampa u reprezentaciji i vrlo brzo zadovoljio očekivanja trenera. Već poslije prve odigrane utakmice smo moj otac i ja obavili neformalni razgovor s direktorom kluba, direktorom akademija i trenerima, a sada čekamo i zvaničnu ponudu ugovora. Trenutno mi je osigurano plaćeno školovanje, a nastupam i u najjačoj ligi koledža, Diviziji 1", kazao je Ibišević.

Promjena sredine mu nije bila problem, posebno jer se radi o napretku u njegovoj karijeri.

"Navikao sam mijenjati sredinu, nemam problema s tim. U novom klubu su me prihvatili izuzetno dobro, pa se osjećam kao kod kuće. Lijepo je trenirati s profesionalcima, to je velika stvar za mene i korak naprijed u mojoj karijeri", smatra sedamnaestogodišnji napadač.

Ponuda je imao i iz Evrope, ali je ipak odlučio još neko vrijeme ostati u SAD-u.

"Imao sam dvije ponude, jedna je stigla iz Mađarske, a druga iz Češke. Radi se o prvoligašima. Ipak, odlučio sam ostati u SAD-u, jer sam član jednog od najjačih klubova", otkrio je Ibišević.

Sa rođakom Vedadom, reprezentativcem BiH, povremeno razgovara, a ponekad dobije i poneki savjet.

"Čujemo se ponekad, a jednom godišnje se i vidimo. Daje mi dobre savjete, uvijek je tu za mene ako imam nekih pitanja", izjavio je sedamnaestogodišnji napadač.

Iako je u SAD-u, Elvir se nada da će privući pažnju selektora bh. nogometnih selekcija.

"Oduvijek mi je želja da obučem dres reprezentacije BiH. Sanjam o tome i nadam se da ću svojim radom to jednog dana zaslužiti", rekao je mladi Ibišević.

On redovno prati nastupe Zmajeva i optimističan je kada je riječ o kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine.

"Uskoro igramo protiv Izraela i vjerujem da ćemo pobijediti. Što se tiče nastavka kvalifikacija, optimističan sam, selektor Mehmed Baždarević je svojim dolaskom donio mnogo toga dobrog našoj reprezentaciji. Vjerujem da ćemo se plasirati na Euro", završio je Ibišević.