Nogomet
16

Elvir Bolić: Plasman na SP u Brazil bi promijenio mnoge stvari u BiH

Anadolija
Elvir Bolić (Foto: Anadolija)
Elvir Bolić (Foto: Anadolija)
Bivši napadač reprezentacije Bosne i Hercegovine Elvir Bolić u intervjuu za agenciju Anadolija poručuje da bi odlazak u Brazil donio mnoge promjene u državi, i to ne samo u sportu, već i u politici.

"Mislim da većina nas nije svjesna šta bi to značilo. Mi pretpostavljamo koliko bi to značilo za ljude ovdje koji već godinama očekuju odlazak na jedno veliko takmičenje. Pored toga, to bi sve ljude u BiH i sve ljude koji su vani obradovalo. Kako bi to doprinijelo promociji države, ni sami ne možemo da zamislimo, a to se ni parama ne može kupiti", kazao je bivši reprezentativac BiH.

Odlazak reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Brazil, kako kaže Bolić, napravio bi nešto što niko ne može da pomisli koliko bi to jako i veliko bilo.

Na pitanje o tome da je u jednom periodu smanjen broj fudbalera koji dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije u tursku ligu, a danas je taj broj povećan iznad 25 igrača, Bolić kaže: "Sigurno je da je jedno vrijeme došlo do pada kvaliteta igrača u BiH, tako da naša zemlja nije bila zadovoljavajuće tržište za Tursku. Kad sam ja igrao u Turskoj, u timu su mogla igrati tri stranca, a sad igra šest, a dva mogu sjediti na klupi, tako da svaki klub ima mogućnost da ima ukupno osam stranaca. Mislim da je ovo tržište vrlo pogodno za Tursku. Zato sam ja i počeo raditi sa djecom".

Bolić smatra da će u narednom periodu sa ovih prostora biti mnogo više igrača koji će moći igrati u velikim svjetskim klubovima.

"Mi ovdje imamo problem. Imamo dosta talentovanih igrača, međutim, kada ti igrači trebaju da naprave karijeru, padaju i ne urade ono što bi trebali. Nadam se da će u narednom periodu biti puno više kvalitetnijih igrača sa područja bivše države. Mislim da imamo stvarno puno talenata, ali je problem što lige u BiH i u susjednim državama nisu dovoljno jake, tako da igrači ne napreduju koliko bi trebali, za razliku od bivše Jugoslavije gdje je postojala jaka liga. Igrači koji bi došli iz te lige bili bi sigurno nosioci ekipa u Turskoj. Mislim da je to put, da se djeca malo ranije dovedu u Tursku i da se sačeka godinu-dvije i da onda počnu igrati. Onda bi to bilo možda i bolje“, kaže Bolić u razgovoru za agenciju Anadolija.

Ovaj bivši reprezentativac BiH u fudbalu otvorio je menadžersku agenciju koju vodi zajedno sa bivšim reprezentativcem BiH u košarci Damirom Mršićem. Na pitanje da li će njihova agencija biti ograničena samo na BiH, Bolić odgovara da će se najviše bazirati u BiH, ali da će imati veze i sa svijetom.

"Menadžerski posao zahtijeva da imaš veze sa svijetom. Normalno da ćemo se mi najviše bazirati na Bosnu, međutim kontakti koje mi imamo vezani su uz čitavu regiju. Poslije toga, naravno da se ide prema Evropi i prema Turskoj. U biti, mi pokušavamo ovdje pronaći mlade igrače od 14, 15, 16 ili 17 godina i usmjeriti ih na pravi put i, poslije toga, ka Turskoj i Evropi“, rekao je Bolić dodajući da će se najviše bazirati na mladim igračima koji su još uvijek pioniri, kadeti i juniori.

Nakon otvaranja menadžerske agenciju, Bolić i Mršić, koji su bivši igrači turskog Fenerbahčea, planiraju sarađivati sa ovim klubom, ali i sa ostalim klubovima u Turskoj.

Na pitanje šta za njega lično znači Feherbahče, Elvir Bolić kaže da je to klub koji je ostavio najveći pečat na njega i njegovu karijeru.

"To je klub u kojem sam najviše igrao. I sad, kad se pojavim u Turskoj, nosim etiketu 'Fenerbahčeli Bolić' i drago mi je zbog svega što sam tu doživio i proživio, nosim lijepe uspomene i sretan sam što sam bio dio kluba. Fenerbahče je, poslije kluba u kojem sam ponikao, klub koji mi je najviše dao i za kojeg sam najviše vezan", kazao je.

Komentarišući stanje u turskom fudbalu na nivou reprezentacije, Bolić kaže da je razočaran zbog pozicije reprezentacije Turske u kvalifikacijama za SP.

"Gledajuću grupu, mislio sam da će ipak moći lakše doći do tog drugog mjesta, jer ipak su sa Holandijom u grupi koja je realno najkvalitetnija. Mislio sam da, pored Mađarske i ostalih reprezentacija, mogu zauzeti drugo mjesto. Još uvijek imaju neke male šanse, ali bit će im teško“, naglašava Bolić.

Bivši reprezentativac BiH povezao je pad kvaliteta u turskom fudbalu sa turskim igračima.

"Imaju nekoliko kvalitetnijih igrača, ali to nije dovoljno. Mislim da trebaju da se pozabave time i da rade više sa mladim igračima", poručio je Bolić.