Utakmica Evropske lige
33

Ekstremne mjere osiguranja uoči dolaska nogometaša izraelskog Maccabija u Španiju

E. K.
Dolazak nogometaša Maccabija na stadion La Ceramica (Foto: Screenshot)
Dolazak nogometaša Maccabija na stadion La Ceramica (Foto: Screenshot)
Nogometaši izraelskog Maccabija iz Haife su jučer gostovali kod Villarreala u zaostaloj utakmici trećeg kola Evropske lige.

Uoči susreta je odmah bilo jasno da to nije sasvim normalna utakmica budući da atmosfera na trgu stadiona La Ceramica nije bila uobičajena kao uoči ranijih utakmica Žute podmornice kod kuće, a još manje kada je rezultat mečeva veoma važan za njih.

Potrebna im je bila pobjeda za plasman u osminu finala Evropske lige, no do nje nisu došli budući da je rezultat bio 0:0.

Izraelski sastav je išao zaobilaznim putem da dođe do samog stadiona, a za tu rutu je znala samo policija te je na stadion su stigli kroz poseban ulaz koji je bio otvoren samo za njih dok su igrači Žute podmornice stigli normalnim putem.

Izuzetne sigurnosne mjere nisu "pozvale" navijače da u velikom broju dođu na stadion, ali je sam susret "natjerao" španske vlasti da preuzme ekstremne mjere sigurnosti te da zaštiti ekspediciju Maccabija kao i one koji prisustvuju utakmici.

Čelnici Žute podmornice su tako na stadion dopustili dolazak samo navijačima sa godišnjim ulaznicama uz obaveznu identifikaciju dok gostujućim navijačima nije dozvoljen dolazak na stadion.

Ulaznice za gostujući sektor se nisu prodavale pa je on ostao prazan tokom utakmice sa Maccabijem na kojoj nisu bili prisutni ni izraelski novinari.

Kako smo već napisali, susret je završio remijem 0:0 što je zadržalo Villarreal na drugoj poziciji na tabeli sa deset osvojenih bodova, dva manje od vodećeg Rennesa dok je Maccabi posljednji na tabeli sa dva osvojena boda.