Trijumf rezultatom 3:1
193

Džeko strijelac u prvoj pobjedi Fenerbahčea u gostima kod Bešiktaša nakon devet godina

E. B.
Maestralni Edin Džeko je bio strijelac u večerašnjoj izuzetno važnoj pobjedi Fenerbahčea u derbiju 15. kola turske Super Lige protiv Bešiktaša rezultatom 3:1.
Kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine je na asistenciju matirao iskusnog Merta Gunoka već u 10. minuti susreta na stadionu Tupras za vodstvo Fenera rezultatom 1:0.

Džeki je to bio 12. pogodak u prvenstvu kojim se ponovo izjednačio s Maurom Icardijem na vrhu liste strijelaca turske Super Lige.

Bešiktaš je izjednačio iz penala u 24. minuti kojeg je u gol pretvorio Alex Oxlade-Chamberlain, a novi penal, ovaj put za Fenerbahče je dosuđen u 63. minuti kada je Eric Bailly srušio Sebastiana Szymanskog, a Dušan Tadić je rutinski realizovao kazneni udarac za vodstvo Fenera rezultatom 2:1.

Džeko je u 73. minuti imao dvije dobre prilike, oba puta skoro iz identične situacije iskosa sa desne strane. Prvi put je promašio gol, a drugi put mu je Gunok sjajno odbranio.

U 90+1. minuti Tadić je dobio priliku staviti tačku na "i" iz novog penala, no ovaj put je Gunok pročitao njegovu namjeru i odbranio mu penal.

No, Gunok je kapitulirao treći put na susretu u 90+6. minuti kada ga je sjajnim udarcem s ivice kaznenog prostora matirao Szymanski za konačnih 3:1 za Fener, koji je na taj način ostvario prvu pobjedu u gostima kod Bešiktaša u prvenstvu nakon tačno devet godina.

Džeko je igrao do 90+3. minute za Fener, dok Amir Hadžiahmetović nije ulazio u igru u redovima Bešiktaša.

Bešiktaš - Fenerbahče 1:3 (Oxlade-Chamberlain penal 24' - Džeko 10', Tadić penal 63', Szymanski 90+6')

Tabela: