Udarni napadački tandem
0

Džeko i Ibišević pokretačka snaga reprezentacije

Piše: Edin Isanović
Napadački reprezentativni tandem trebao bi imati glavnu ulogu u nastupajućim iskušenjima. Njihova karijera treba biti primjer profesionalne evolucije, koja je i temelj uspjeha njihovog nogometnog puta i vrlo jasna poruka svima onima koji maštaju da će preskakanjem stepenica razvoja brže doći do afirmacije, zaboravljajući da su samo talenti...

Jedan igrač nije ekipa, ali isto tako jedan igrač može biti itekako značajan. To je pokazao Vedad Ibišević koji je sa Hoffenheimom bio jesenji prvak Bundeslige. Pored toga nemilosredno je tresao protivničke mreže i ponio epitet prvog topnika njamačke nogometne elite (također u jesenjem dijelu). Poentirao je tako vješto, majstorski. Svojim sjajnim partijama stigao je do tačke na kojoj je postao zanimljiv brojnim evropskim velikanima. Milioni su zaplesali oko njega. No, bh. reprezentativac od čije smo igre ostajali bez daha u pripremnim utakmicama svoga tima zadobio je težu povredu. Svi smo ostali u šoku!

U nastavku prvenstva njegov klub je doživio sunovrat i na kraju završio na sedmom mjestu. Ekipa je pala kolektivno i individualno, bilo je očigledno da je naš reprezentativac mnogo značio timu koji je tek ušao u elitni razred. Ipak, nakon nekoliko mjeseci pauze i života provedenog uz štake i stalne terapije Vedad je ponovu unutra. Kada je stigla vijest da na treninzima poentira kao prije, svi smo bili sretni.

Velika blagodat za trenera

U odlučujućim ogledima nogometne nacionalne vrste (u septembru i oktobru) treba pokazati (uz ostatak ekipe) je li BiH spremna za velika dijela ili je samo ekipa koja može iznenaditi. U preostale četiri utakmice trebaće nam njegova kreativnost, asistencije, golovi...

Činjenica je da trenutno BiH ima jednu od najtalentirajnih i najambizioznijih ekipa u istoriji, a nakon toliko godina na dobrom smo putu da prvo izborimo baraž, što bi bio jedan od ključnih koraka za plasman na planetarnu smotru. S velikim nestrpljenjem se čeka sudar sa Armenijom i Turskom , a poslije i sa Estonijom i Španijom.

Uz Ibiševića logično da najviše očekujemo od Edina Džeke, igrača koji je nastavio tamo gdje je Vedad stao. Naime, u nastavku Bundeslige korak po korak Wolfsburg je dotakao vrh, a bh. reprezentativac je na kraju završio kao drugi strijelac lige. Na adresu su mu stizale brojne ponude, uljepšane sa mnogo nula. Najuporniji je bio Milan, ali kako sada stvari stoje Džeko neće preseliti u grad mode.

Ibišević je prodoran, brz, odličan u situacijama „jedan na jedan“, te u zračnim dvobojima. Oko njega se vrti igra cijelog tima. Prva je violina Hoffenheima. S druge starne, Džeko je moderan napadač koji jedinim potezom može riješiti meč. Velika je enigma za sve odbrane, odličan je i u skok igri. Ogromna mu je prednost što pogađa sa obje noge. No, i pored brojinh sličnosti, premda su napadači, ipak nisu isti igrački profil. Velika blagodat za trenera je kada ima ovakva dva nogometaša u timu.

Primjer profesionalne evolucije

Iako relativno maldi, Ibišević (25) i Džeko (23) su igrači koji trebaju nositi bosanskohercegovačke ambicije. Obojica igraju u Bundesligi, obojica zabijaju golove kao na traci, obojica su nosioci priznanja „Dijete BiH“, obojica su igrali u mladoj reprezentaciji BiH, obojica su prošli mnogo nedaća kako bi došli tu gdje su sada. Imali su prirodan put razvoja, a to podrazumjeva odrastanje u omladinskim kategorijama, nisu mladi i nespremni odlazili u bezizgledne avanture.

Upravo ovaj napadački reprezentativni tandem trebao bi imati glavnu ulogu u nastupajućim iskušenjima. Njihova karijera treba biti primjer profesionalne evolucije, koja je i temelj uspjeha njihovog nogometnog puta i vrlo jasna poruka svima onima koji maštaju da će preskakanjem stepenica razvoja brže doći do afirmacije, zaboravljajući da su samo talenti...

Nogomet zna biti vrlo ironičan sport. Kada smo svi uživali u golovima Ibiševića zadesila ga je povreda, nije mogao pomoći saigračima u Genku. Unatoč velikom nedostatku pobjedili smo, to je najbitnije. Trenutno smo jedna od najefikasnijih reprezentacija u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, što potvrđuje napadačku moć ekipe.

Navažnije je da se Vedad potpuno oporavi i prođe priprema (što se čini vrlo logičnim), a do septembra bi mogao biti onaj stari. Napadački dvojac Džeko – Ibišević može matirati svaku odbranu. U iščekivanju kvalifikacionih utakmica ostaje nam nada da ćemo uspjeti . Velike stvari se dogode onima koji znaju čekati...