Nogomet
26

Dublinski dvoboj: Irci su veliki borci, ali BiH ima znalce koji mogu odlučiti utakmicu

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nogometna reprezentacija BiH večeras u Dublinu protiv Irske igra uzvratnu utakmicu baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo koje će se naredne godine održati u Francuskoj. Prvi meč u Zenici završen je rezultatom 1:1.

Domaći igraju disciplinovano i fizički su moćni

Iako domaći imaju koliko-toliko pozitivan rezultat s Bilinog Polja za očekivati je da krenu euforično u prvim minutama, a bh. reprezentacija će se truditi da taj početni nalet i entuzijazam prođu bez štete i da što prije pređe u kontrolu igre. Zavisno od toga koliko će biti uspješni u tome jačat će ili opadati euforija domaćih. Zmajevi trebaju težiti da posjedom lopte i mirnoćom smire ritam utakmice, te da vrebaju trenutak za pogodak. Dakako, važno je da izabranici Mehemda Baždarevića u smirivanje utakmice uđu bez rezultatskog minusa. Imat će domaći brojnu podršku s tribina, što može biti plus, ali može donijeti i negativan impuls ako se stvari ne budu kretale onako kako budu željeli.

Odabrani tim Irske u Zenici je demonstrirao da nije lagan suparnik. Kada zazidaju prilaze svom golu teško je to probiti. Irci su veliki borci i protiv njih nema laganih pobjeda. Također, imaju nekoliko nezgodnih nogometaša koje ne treba potcijeniti. Igraju disciplinovano, a fizički su moćni. Ono što se može navesti kao mana društva sa Zelenog otoka jeste da se tehnički ne može mjeriti sa bh. selekcijom. Zmajevi imaju priliku dobrom igrom izboriti veliko takmičenje, što bi za mnoge u ovoj generaciji bilo i posljednje. U nastavku donosimo pet faktora koje bh. nacionalni tim mora ispuniti za pozitivan rezultat u Dublinu.

Borbenost i voljni momenat

Za uspjeh u Irskoj Zmajevi trebaju igrati krajnje disciplinovano, borbeno i požrtvovano. Također, naš državni tim treba biti strpljiv, te kombinatorikom umiriti očekivani presing domaćih. U trenutku kada se ukaže prilika napasti među linije protivnika i stvarati priliku za pogodak. Svi akteri moraju biti u optimalnom izdanju. Ako neko podbaci, proći ćemo loše.

Psihološka priprema

Za dublinski dvoboj koji u konačnici može odvesti BiH na Euro, potrebna je dobra psihološka priprema. Za pretpostaviti je da je nakon remija u Zenici igračima narušeno samopouzdanje. Zbog toga Baždarević mora psihološki pripremiti ekipu za ono što je čeka u Irskoj, a to je bespoštedna borba za svaki centimetar terena u atmosferi koja će biti protiv njih. Maksimalno koncentrirana treba biti odbrana, pogotovo što će domaći igrati na visoke lopte. Uz dobar pristup posljednji bedem može psihološki otežati posao domaćima.

Tehničko-taktička uvjerljivost

Pozitivan rezultat u Irskoj je bilo kakva pobjeda ili recimo remi 2:2. Za ostvarenje tog cilja svi igrači trebaju igrati do krajnjih granica svojih mogućnosti. Selektor Baždarević je često igrao formaciju 4-4-1-1, stoga je za očekivati da će tako biti i u Irskoj. Zmajevi imaju izvrsnu individualnost koja je prezentirana u kvalifikacijama. Kada i ako izostane kompaktnost tada šef državnog tima treba korigovati stvari. Sada nema vremena ni potrebe da se mijenja sistem igre. BiH treba nametnuti svoj stil, čuvati loptu i stvarati šanse pred irskim golom. S obzirom na to da Zmajevi mogu opasno zaprijetiti iz slobodnog udarca i to može biti dio taktike stručnog štaba.

Krucijalna sredina terena

Srce svake ekipe je sredina terena. Posljednje utakmice reprezentacije pokazale su da je naš nacionalni tim imao problema u veznom redu. Baždarević je eksperimetisao. Stavljao je na poziciju zadnji vezni Anela Hadžića, Ognjena Vranješa i Emira Cocalića. No, osjetio se nedostatak suspendovanog Muhameda Bešića koji se konačno vraća. Ipak, njegov nastup je pod znakom pitanja zbog povrede. Ako bude igrao to će Pjaniću omogućiti da konačno dirigira igrom naprijed, te da preciznim dodavanjima pronađe Džeku i Ibiševića. U prethodnim dvobojima veznjak Rome nije bio na očekivanom nivou. Je li vrijeme da proradi u ključnom trenutku? Ostaje da vidimo hoće li se u udarnu postavu vratiti Bešić, a moguće je da i Medunjanin bude u prvih 11.

Nametanje kombinatorike i posjed lopte

Zmajevi vjeruju u sebe, to je izuzetno važno. Puni samopouzdanja ulaze u utakmicu. Iako bh. reprezentaciji ne odgovara početni rezultat 0:0, ključno je da se odigra mirna utakmica. Tehničara i znalaca imamo dovoljno da se nametnu kombinatorika i posjed lopte. U takvim okolnostima sigurno će se stvoriti šansa za postizanje pogotka. Kada bismo kombinatoriku nametnuli kao temu utakmice sigurni smo da bi Ircima to predstavljalo problem. Dakako, ne trebaju izlaziti iz gabarita koje su uvježbavali. Premda svaka varijanata donosi pozitivne i negativne strane. Sve u svemu, u Dublinu slijedi sportski rat, korektan, ali žestok.