Nogomet
17

Drugi "Old Firm" u četiri godine: Rangersi nakon penala srušili Celtic i izborili finale Kupa

Piše: O. T.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Rangersi su nakon izvođenja penala savladali Celtic i izborili finale Kupa Škotske. Prošle godine igrali su u istom takmičenju, u istoj fazi, ali na drugom stadionu. Igralo se na Celtic Parku i slavio je Celtic sa 2:0. Ovaj put slavio je stari dobri poznanik koji se tek vratio u tamo gdje pripada.

Nakon bankrota 2012. godine Rangers je izbačen u četvrti rang takmičenja, a odmah su u dvije uzastopne sezone kao osvajači četvrte, odnosno treće lige došli do drugog ranga takmičenja. Prošle godine su prvi put nakon tri godine čekanja stali nasuprot Celtica koji je ih rutinski savladao u polufinalu Kupa, jer je odnos snaga bio daleko na snagi zeleno-bijelih.

Ipak, Rangers je od tada "porastao", nedavno izborio povratak u škotski Premiership, a evo danas i finale Kupa savladavši najvećeg rivala Celtica u Olf Firmu, derbiju koji spada među najveće u svijetu fudbala.

Hampden Park je proključao kada je Kenny Miller u 16. minuti doveo domaći tim u vodstvo, ali je izjednačio rezervista Sviatchenko u 50. minuti.

Nakon regularnih 1:1, nastupili su produžeci u kojima je McKay ponovo doveo Rangerse u vodstvo u 96. minuti. Ipak, deset minuta kasnije Rogić postavlja rezultat na 2:2.

Uslijedili su penali. Halliday, McKay, Wallace, Zelalem i Law su pogađali za Rangerse, dok su za Celtic precizni bili Mulgrew, Bitton, Griffiths i Lustig.

Kod Rangersa neprecizni su bili Taverneier i Clark, a na drugoj strani promašili su McGregor, Brown i Rogić.