Ivica Osim
0

"Dolazak Ćire je dobar potez"

Sarajevo-x.com / Sportske novosti
Proslavljeni bh. nogometni stručnjak, Ivica Osim u subotnjem intervjuu za zagrebačke "Sportske novosti" izjavio je da novoizabrani selektor bh. reprezentacije Miroslav "Ćiro" Blažević "zna šta radi" i da je njegovo dovođenje "dobar potez".

O imenovanju Ćire Blaževića za novog selektora Osim je rekao: "Da, gledao sam, posredstvom TV ekrana, njegov pristupne besjede, razgovore. Ćiro se u takvim uvjetima osjeća kao riba u vodi, iskusni nogometni vuk nije naivan, sigurno nije napamet i preko noći prelomio ateriranje u nezahvalnu izborničku funkciju."

Na pitanje da li su čelnici NFSBiH uradili dobar potez dovodeći Ćiru Osim je odgovorio: "Čujte, rezultati su mjerilo, na kraju jedina relevantna ocjena za rad i učinak trenera. No, u ovom trenutku, imajući u vidu kompletnu situaciju koja je, kako vidim, prilično turbulentna, to je svakako dobar potez."

U vezi s pitanjem da li ima negativnih komentara Osim je rekao: "Reakcije su, pogotovo prve, uvijek takve, treba ipak malo sačekati za prve ocjene. Već njegove prve riječi, kako će se njemu odazvati svi igrači, da neće biti kod njega otkaza, da se njemu ne bi mogla dogoditi pogreške njegovog prethodnika, Mehe Kodre, da mu IO NS BiH određuje protivnika i termine bez njegove suglasnosti, govore da Ćiro ima viziju. O njegovom načinu i visokim mogućnostima motiviranja igrača, ne treba trošiti riječi."

Na kraju na pitanje da li ga je iznenadio dolazak Ćire na kormilo BiH reprezentacije, Osim je objasnio: "Ne, nema mene što iznenaditi, ja to ipak gledam najviše iz stručnog ugla. Angažiranje kvalitetnog stručnjaka može biti tek ugodno iznenađenje. Uostalom, ne ulazim u ostale, eventualne, razloge, izvanogometne, njegovog angažiranja. Blažević ima iza sebe rezultate koji sve govore o njemu kao stručnjaku. Sada neki kažu: imao je sjajnu ekipu u Francuskoj, bilo mu je lako. Kao da mu je neko tu ekipu poklonio, istresao. Kod nas, u BiH, ipak stalno govore, imamo sjajnih igrača, nemamo ekipu, ja to baš i ne vidim. Ne možete imati vrhunske igre, a da nemate i dobru ekipu. Možda baš Ćiro ispravi tu dosadašnju nelogičnost BiH reprezentativnog nogometa. No, u svakom slučaju, vrijeme je najbolji sudac, uskoro će mnogo toga biti jasnije."