Đonom u lice
131

Dobra strana VAR-a: Sudija poništio gol i pokazao crveni karton za stravičan prekršaj

K. H.
Bivši defanzivac Rome Leandro Castán nakon VAR intervencije dobio je direktan crveni karton zbog stravičnog prekršaja nad golmanom Bahije Douglasom Friedrichom kojeg je u meču 33. kola brazilske Serije A udario direktno kopačkom u lice.

Pomenuta situacija desila se u 78. minuti meča između Vasco de Game i Bahije (0:0) i to nakon jednog ubačaja iz slobodnog udarca kada je neoprezni Castan krenuo na loptu i đonom udario protivničkog golmana u lice, nakon čega se lopta odbila do jednog njegovog saigrača koji je pogodo za vodstvo od 1:0.

Kako u prvi mah nije shvatio šta se tačno desilo, sudija je otišao gledati VAR te je tek naknadno odlučio da je prekršaj za crveni karton i shodno tome pokazao je Castánu put u svlačionicu. Jasno, gol Vasca je samim tim poništen.

Nakon utakmice na društvenim mrežama je postala viralna fotografija trenutka kada ovaj defanzivac đonom u glavu udara protivničkog golmana, a prema objavljenim fotografijama Friedrich je zadobio lakše povrede na licu.

Iako su ostali s igračem manje, domaći nogometaši uspjeli su sačuvati svoju mrežu i osvojiti bod protiv Bahije, a oni se nakon 33 odigrana kola nalaze na 14. mjestu brazilske Serije A sa 37 osvojenih bodova, jedan više od Bahije.