Nogomet
0

Deportivo "preživio" zahvaljujući bodu sa Nou Campa, Valencia u Ligi prvaka

Klix.ba
Levante - Elche (Foto: EPA)
Pitanje prvaka Španije, kao i plasmana u grupnu fazu Lige prvaka davno je riješeno, a današnje posljednje kolo ponudilo je rasplet u borbi za kvalifikacije za Ligu prvaka, odnosno u borbi za opstanak.

Valencija je u dva navrata stizala rezultat protiv davljenika Almerije, ali su na kraju Šišmiši ostvarili trijumf kojim su ostvarili plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka. Teye je u ranoj fazi utakmice postigao gol za vodstvo Almerije. Dvadeset minuta kasnije stvari na početak vratio je Otamendi. Do kraja prvog poluvremena novo vodstvo Almeriji donio je Soriano, baš kao i Feghouli novo izjednačenje Valenciji. Trijumf gostima koji je značio plasman Valencije u kvalifikacije za Ligu prvaka donio je Paco deset minuta prije kraja. Današnji poraz značio je kraj nadanja za Almeriju koja je ispala iz društva najboljih.

Bodom osvojenim na meču protiv Barcelone na Nou Campu Deportivo La Coruna uspio je sačuvati prvoligaški status. Meč je okončan rezulztatom 2:2. Već nakon pet minuta domaći tim je vodio 1:0, a pogodak je postigao Lionel Messi. Isti igrač pola sata prije kraja postigao je drugi gol za Katalonce. Deportiva je smanjio sredinom drugog poluvremena pogotkom Pereza. Gol za konačnih 2:2 i opstanak Deportiva u Primeri postigao je Salomao petnaest minuta prije kraja utakmice. U timu Deportiva od 39. minute igrao je Haris Medunjanin.

Pirovu pobjedu u borbi za plasman u Ligu prvaka ostvarila je Sevilla na gostovanju kod Malage rezultatom 3:2. Strijelci za Sevillu bili Reyes, Banega i Vidal, dok je jedini strijelac za domaći tim u dva navrata bio Guerra. Bez obzira što su na kraju zauzeli peto mjesto fudbaleri Seville ipak mogu zaigrati u elitnom klupskom takmičenju naredne sezone, i to u slučaju da osvoje Evropsku ligu. Ukoliko uslijedi takav scenario, Španija bi postala prva država koja bi u Ligi prvaka imala čak pet predstavnika.

Uragan igrača Eibara od starta utakmice protiv Cordobe golovima za konačnih 3:0 krunisali su Arrauabarrena, Navas i Capa. Trijumf domaćim igračima na kraju ipak nije bio dovoljan za opstanak, iako su jednak broj bodova na kraju imaju i „preživjeli“ Deportivo i Granada.

Barcelona, Real Madrid i Atletico Madrid izborili su direktan plasman u Ligu prvaka, dok će Valencija biti sudionik kvalifikacija za ovo takmičenje. Sevila je izborila nastup u grupnoj fazi Evropske lige, dok će Villarreal put do ovog takmičenja tražiti kroz kvalifikacije. Društvo najboljih napustili su Eibar, Almeria i Cordoba.

Rezultati:

Levante – Elche 0:0 Almeria – Valencia 2:3 Bilbao – Villarreal 4:0 Barcelona – La Coruna 2:2 Celta Vigo – Espanyol 3:2 Eibar – Cordoba 3:0 Granada – Atletico 0:0 Malaga – Sevilla 2:3 Valecano – Real Sociedad 2:4

Tabela:

  1. Barcelona 94
  2. Real Madrid (-1) 89
  3. Atletico Madrid 78
  4. Valencia 77
  5. Sevilla 76
  6. Villarreal 60
  7. Athletic Bilbao 55
  8. Celta Vigo 51
  9. Malaga 50
  10. Espanyol 49
  1. Vallecano 49
  2. Real Sociedad 46
  3. Elche 41
  4. Levante 37
  5. Getafe (-1) 37
  6. La Coruna 35
  7. Granada 35
  8. Eibar 35
  9. Almeria 32
  10. Cordoba 20