3. pretkolo Evropske lige
0

FOTO+VIDEO / Debakl: Sarajevo izgubilo od Sparte 5:0

Pišu: T. S. i A. K.
Nogometaši FK Sarajevo poraženi su od češke Sparte 5:0. Uzbudljiva utakmica igrala se na Generali Areni, u okviru 3. pretkola Evropske lige, ali nažalost igrači Sarajeva, uprkos sjajnim šansama, nisu uspjeli ubaciti loptu u mrežu protivnika.

Već u petoj minuti igre nogometaši Sparte došli su u vodstvo pogotkom Kweukea. Dvadesetčetverogodišnji Kamerunac spremno je dočekao loptu iz kornera i glavom je poslao u mrežu Dine Hamzića.

U trinaestoj minuti igre Sarajevo je imalo veliku priliku. Obuća je prevario golmana Sparte i našao se pred praznim golom. Vratio je loptu Hadžiću, ali njegov šut je izblokiran.

Priliku za izjednačenje u 25. minuti imao je i Kojašević, ali je golman Sparte bio na svom mjestu. Nekoliko minuta kasnije veliku priliku za izjednačujući pogodak propustio je Belošević.

U nastavku je Sparta nastavila napadati, što je rezultovalo golom Sionka u 36. minuti. On se izvukao iza leđa odbrane Sarajeva i poslao loptu u mrežu Sarajeva, dovevši svoj klub u prednost od 2:0

Do kraja prvog poluvremena rezultat se nije mijenjao. Uprkos ogromnoj podršci navijača s tribine "bordo" momci nisu uspjeli stvoriti povoljnu priliku za pogodak.

I u drugom poluvremenu Sparta je nastavila dominantno.

U 58. minuti Suljić je imao priliku, ali njegov šut nije bio dovoljno precizan.

Sjajnu priliku je u 63. minuti propustio Belošević. Lopta je prošla samo nekoliko centimetara od gola, toliko da se izdaleka činilo da je završila u mreži Sparte.

U nastavku je Sparta nastavila napadati i već u 69. minuti nezaustavljivi Kweuke je iskoristio priliku i postigao svoj drugi pogodak.

U nastavku utakmice igrači Sarajeva pokušali su stvoriti prilike za šut, međutim gotovo svi njihovi pokušaji su bili izblokirani.

Na samom kraju utakmice, u sudijskoj nadoknadi, Sarajevo je primilo četvrti pogodak. Podany je ušao u igru i odmah pogodio. Prije samog sudijskog zvižduka Kweuke postiže svoj treći, a za Spartu peti pogodak, te postavlja konačnih 5:0.

Sarajevo je pretpjelo najteži poraz u okviru kvalifikacija za Evropsku ligu.

Navijači FK Sarajevo najbolji igrač na utakmici

Najbolji igrač na utakmici, slobodno možemo reći, bili su navijači FK Sarajevo. Gromoglasna podrška s tribina nije prestala niti jednog trenutka, dok je atmosfera na tribinama s domaćim navijačima bila gotovo pozorišna.

Navijači FK Sarajevo bodrili su svoj klub bez obzira na rezultat. Kako je FK Sarajevo primalo golove, tako je i navijanje postajalo sve jače. Zapaljeno je nekoliko baklji, no, na svu sreću, nisu ubačene na teren.

I nakon velikog poraza, igrači FK Sarajevo su ispraćeni aplauzom i pjesmom sa tribine na kojoj su bili smješteni gostujući navijači.

Navijači Sarajeva poručili su Plišekovim izabranicima da ove godine žele titulu na Koševu.

Podsjetimo, u Prag je otišlo najmanje 500 navijača FK Sarajevo, a pridružili su im se i članovi prijateljske grupe iz Dresdena.

Plišek: Pobijedio nas je Kweuke

Trener Sarajeva Jirži Plišek kazao je da rezultat nije realan.

"Nadam se da smo nešto naučili iz ove utakmice. Kamerunac Kweuke nas je pobijedio. Veliko hvala navijačima. Žao mi je što je sve već odlučeno", kazao je.

Uzvratni susret na rasporedu je za sedam dana na Koševu.