Nisu svi standardni
61

Da li je Prosinečki u pravu: Pogledajte formu Zmajeva pred ključni meč protiv Austrije

Piše: K. H.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Selektor nogometne reprezentacije BiH Robert Prosinečki minimalno je promijenio spisak igrača koji će igrati susrete protiv Austrije i Španije u odnosu na one koji su ranije dobijali pozive, a kako je rekao, razlog tome je što su svi igrači standardni u svojim klubovima.

Iako selektor tvrdi da je 95 posto reprezentativaca standardno u svojim timovima, tačni podaci o minutaži svih onih koji su dobili poziv otkrivaju da mnogi sa spiska nisu standardni u svojim klubovima, a da neki čak i dobijaju minimalnu minutažu.

Golmani

Prosinečki je pozvao tri golmana: Ibrahima Šehića, Asmira Begovića i Vedrana Kjosevskog. Šehić, golman turskog Erzurum BB, prvi je golman u svom klubu i ima redovnu minutažu, a posljednju utakmicu bez primljenog pogotka imao je 22. oktobra u remiju protiv Trabzonspora. Nakon toga, branio je na tri utakmice i u svakoj je primio po jedan pogodak.

Od ranije je poznato da Asmir Begović zbog blaže povrede neće doći na ovo okupljanje, pa je poziv umjesto njega dobio Kenan Pirić, a posljednje minute u jednoj utakmici Pirić je imao početkom februara kada je reprezentacija BiH igrala protiv Meksika u SAD-a. Od tada, Pirić nije upisao nijedan nastup.

Vedran Kjosevski, nakon suspenzije koju je dobio u Željezničaru, vratio se na gol i branio je u nedjeljnom porazu Plavih od Tuzla Cityja, a nedavno je imao problema s povredom zbog koje je propustio gradski derbi.

Odbrana

U odbrani, selektor je poziv uputio Ognjenu Vranješu koji posljednjih sedmica imao velikih problema u Anderlechtu nakon crvenog kartona koji je dobio u meču protiv zagrebačkog Dinama, ali se vratio u tim i od 1. do 8. novembra odigrao je tri utakmice, sve po 90 minuta. Toni Šunjić u dresu moskovskog Dinama nastavlja sa sjajnim igrama, a u posljednje tri utakmice njegov klub odigrao je bez postignutog ali i primljenog pogotka. Šunjić je igrao sve utakmice svih 90 minuta.

Jedan od onih čija forma raduje svakako je Ermin Bičakčić koji se nakon povrede vratio u prvi sastav Hoffenheima, a on je posebne pohvale dobio za nastup u Ligi prvaka gdje je njegov klub pri rezultatu 3:1 s igračem manje stigao do jednog boda na gostovanju kod Lyona.

Probleme s minutažom u posljednje vrijeme ima Ervin Zukanović koji nije igrao posljednje dvije utakmice Genove u Seriji A protiv Intera i Napolija, ali je igrao svih 90 minuta u kolu prije toga kada je njegov klub poražen od Milana. Zukanović inače važi za igrača iz prve postave, ali u posljednje vrijeme izgubio je taj status. Eldar Čivić imao je problema s minutažom zbog povrede na početku sezone, ali se u posljednje vrijeme vratio u startnu postavu Sparte iz Praga i nezamjenjiv je član startne postave.

Defanzivac Bojan Nastić odigrao je 45 minuta u posljednjem meču njegovog Genka protiv Mouscrona, a prije toga posljednje minute upisao je u prijateljskom meču Zmajeva protiv Turske, što govori da ni on nema zapaženu minutažu u svom klubu.

Vezni red

Amer Gojak u posljednje vrijeme igra u fantastičnoj formi i jedan je od dva igrača koji su novi na spisku selektora Prosinečkog. Gojak je postao neizostavna karika u prvoj postavi zagrebačkog Dinama koji ove sezone igra sjajno, a još i ranije popularni "Žuti" govorio je o Gojaku kao jednom od najvećih potencijala bh. nogometa i igraču koji će biti lider reprezentacije u budućnosti.

Muhamed Bešić je također bitna karika u svom klubu gdje ga trener Tony Pulis maksimalno koristi u veznom redu, a jedina utakmica koju nije igrao u dresu svog Middlesbrougha je ona protiv Crystal Palacea u okviru Liga kupa.

Standardan u svojoj ekipi je i Gojko Cimirot koji igra svaku utakmicu za svoj Standard Liege, kao i Miralem Pjanić o kojem je suvišno i trošiti riječi.

Elvis Sarić, koji također ima redovnu minutažu, imao je problema s povredom, ali će ipak doći na okupljanje reprezentacije te se članovi stručnog štaba nadaju da će biti spreman za utakmicu protiv Austrije. Rade Krunić u odličnoj formi nastupa za talijanski Empoli, u posljednjem kolu upisao je i jednu asistenciju, a posljednjih dana pominjao se i njegov eventualni transfer u Napoli, što je samo potvrda dobrih igara. Goran Zakarić također ima redovnu minutažu, ali je zbog povrede otpao iz kombinacija za ovaj meč.

Haris Duljević, koji u dresu reprezentacije igra sve bolje i bolje, posljednjih sedmica ima velikih problema u Dynamo Dresdenu koji je nedavno pregažen od Kolna rezultatom 8:1, a taj susret Duljević je posmatrao s klupe za rezervne igrače. Duljević od meča Zmajeva protiv Sjeverne Irske nije odigrao nijednu ozbiljniju utakmicu, a u dresu njemačke ekipe upisao je samo 18 minuta na četiri susreta.

Jedan od onih koji se nalazi u najbojoj formi je Edin Višća koji je posljednjeg vikenda upisao dvije asistencije u važnoj pobjedi Bašakšehira kojim je zadržao prvo mjesto na tabeli turske Superlige, a raduje i minutaža Denija Miloševića koji u posljednje vrijeme gotovo uvijek igra svih 90 minuta.

Sanjin Prcić odigrao je 83 minute u porazu Levantea od Real Sociedada proteklog vikenda, a prije toga imao je problema s minutažom s obzirom na to da se još uvijek nije u potpunosti navikao na špansku ligu.

Napad

Iako zvuči čudno, Edin Džeko posljednji meč Rome počeo je s klupe za rezervne igrače, ali Dijamant je u proteklom periodu odigrao veliki broj utakmica i svakako da mu je takva vrsta odmora bila prijeko potrebna. Džeko je glavni igrač Rome, kao i reprezentacije BiH i o njegovoj minutaži i formi ne treba trošiti previše riječi.

Jedan od onih koji ima naslabiju minutažu među Zmajevima i iznad čijeg imena se stavlja najviše upitnika je Kenan Kodro koji je posljednji meč njegovog Kopenhagena pregledao s klupe za rezervne igrače. Prije toga nikakao nije bio u rosteru za meč protiv Slavije, a duel protiv Brondbyja koji se igrao početkom novembra također je pregledao s klupe za rezervne igrače. Posljednje minute imao je u meču protiv Midtjyllanda u Kupu Danske kada je odigrao 14 minuta.

Riad Bajić postigao je pogodak u posljednjem kolu turske Super lige za svoj Bašakšehir kada je na najbolji mogući način iskoristio asistenciju Edina Višće, a i pored žestoke konkurencije u prvoplasiranoj ekipi iz Turske Bajić ima i više nego dobru minutažu. U posljednje tri utakmice, Bajić je svaku odigrao svih 90 minuta, a postigao je dva pogotka.

Drugi igrač čije je ime novo na spisku selektora Prosinečkog je mladi Ermedin Demirović koji kao posuđen nogometaš Alavesa nastupa u drugoj francuskoj ligi, a u dresu Sochauxa ovaj igrač rođen 1998. godine igra na apsolutno svakoj utakmici svih 90 minuta. Posljednji pogodak postigao je 19. oktobra u pobjedi protiv Troyesa rezultatom 2:1.

Da li je selektor Prosinečki u pravu kada kaže da je 95 posto reprezentativaca standardno u svojim ekipama, procijenite sami. Utakmica protiv Austrije u Beču igra se u četvrtak s početkom u 20:45 sati, dok sa Španijom u Las Palmasu igramo u nedjelju od 19:45 sati.