Gost "Opsajda"
6

Čustović otvorio dušu o reprezentaciji BiH: Svi Zmajevi se trebaju bojati Bajevića

K. H.
Član stručnog štaba nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Adnan Čustović gostovao je u najnovijoj epizodi podcasta "Opsajd" te govorio o brojnim zanimljivim temama.

Na pitanje o pripremama za Sjevernu Irsku, što je trebao biti prvi meč Zmajeva u baražu za Evropsko prvenstvu, Čustović je rekao da je naš tim u martu već bio spreman.

"Mi smo bili spremni u martu, sad je sve nepoznanica, ne znamo ko će im biti selektor, za igrače ne možeš da znaš u kakvoj su formi", istakao član stručnog štaba Duška Bajevića pa nastavio:

"Dvije utakmice s njima su pokazale da ih možemo dobiti, da smo individualno bolji. Oni igraju tipično britanski nogomet, imaju taj mentalitet, ne odustaju do kraja. Mi smo imali problema s drugom loptom, moramo to ispraviti, ali mislim da smo bolja ekipa", rekao je Čustović.

On je rekao da još uvijek ne zna u kojem sistemu će naš tim igrati te da sve zavisi od toga koje igrače ćemo imati na raspolaganju.

"Teško je sada reći u kojem ćemo mi sistemu igrati, da li je to s četiri ili s tri ili s pet pozadi. Mislimo da sistem i organizaciju igre treba prilagoditi onome što imaš u ekipi, igračima koji su u formi u tom periodu. Trebamo staviti igrače koji su u najboljoj formi, koji imaju najveći kvalitet, ali mi imamo mali izbor igrača, i zato je činjenica da su igrači iz jačih liga, težih takmičenja u prednosti u odnosu na igrače iz slabijih liga. Selektor je za utakmice baraža planirao graditi ekipu na iskusnim igračima", rekao je Čustović te dodao da će uvijek biti nezadovoljstva kod pojedinih igrača, ali da je najbitnije raditi pošteno.

Također, odgovorio je na pitanje zašto na prvom spisku nije bilo Vrančića, a jeste Šabanadžović te o mladom bh. napadaču Ermedinu Demiroviću, kao i Duljeviću. Za kraj, rekao je da se svi igrači moraju bojati Bajevića, odnosno da moraju biti maksimalno disciplinovani.

"Disciplina? Ja mislim da se sada svi trebaju bojati Duška", istakao je član stručnog štaba Zmajeva.

Čustović je na mjesto trenera u reprezentaciji BiH postavljen 25. januara.