Konačna presuda
64

Čovjek bez srednje škole pobijedio FIFA-u: Ukrali mu patent, "smiješi" mu se 37 milona eura odštete

H. H.
Allemagne je 2000. godine izmislio sprej kojim arbitri označavaju poziciju slobodnog udarca
Allemagne je 2000. godine izmislio sprej kojim arbitri označavaju poziciju slobodnog udarca
Međunarodna fudbalska asocijacija FIFA morat će Brazilcu Heine Allemagneu isplatiti novčanu odštetu u za sada nepoznatom iznosu, a riječ je o čovjeku koji je izmislio sprej koje sudije koriste širom svijeta prilikom izvođenja slobodnih udaraca.

Brazilski Vrhovni sud odbio je u utorak žalbu FIFA-e i naložio im da plate odštetu Allemagni i njegovoj kompaniji Spuni Comercio de Produtos Esportivos za nepropisnu upotrebu njegovog izuma.

Allemagne je 2000. godine izmislio sprej kojim arbitri označavaju poziciju slobodnog udarca i živi zid. Sprej koristi Južnoamerička nogometna konfederacija CONMEBOL od 2009. godine, a prvi put ga je upotrijebila FIFA na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine.

Allemagne je optužio FIFA-u za zloupotrebu patentiranog proizvoda i od njih je tražio 37 miliona eura odštete, a još nije poznato koliki će novčani iznos tačno dobiti.

Prema riječima biznismena iz Minas Geraisa, FIFA mu je obećala ovu svotu kako bi dobili autorska prava na sprej. Ali, nakon toga su pustili sprej u potrebu bez pristanka Allemagnea, nakon čega ih je tužio još 2017. godine.

"Pobijedio sam FIFA-u u svakom pogledu. Ovo je priča o Davidu i Golijatu. FIFA je gigant, bila je to 23-godišnja bitka. Veoma sam ponosan. Ispisali smo historiju svjetskog nogometa", rekao je Allemagne za Globo.

Ko je Heine?

Rođen u Ituiutabi, gradu od nešto više od 100 hiljada stanovnika, Heine Allemagne Vilarinho Dias dolazi iz porodice skromnog porijekla.

Bez završene srednje škole, Allemagne je radio nekoliko poslova prije nego što se etablirao kao oglašivač i pronalazač.

"Bio sam dostavljač, prodavao sam novine na ulici, raznosio pamflete. Onda sam otišao u računovodstvo, pa u štampariju... Osnovao sam i firmu, bio sam biznismen, radio sam na televiziji, u reklamnoj agenciji. Danas sebe smatram oglašivačem", kazao je za Globo.

Osim marketinga, nogomet je uvijek bio još jedna od Heineovih strasti, zbog čega je došao na ideju da stvori nešto posebno.

"Sam izum spreja se desio kada sam imao velikih finansijskih poteškoća. Radio sam na više mjesta i mislio sam da moram promijeniti svoju sudbinu, biti dio nečega posebnog", objasnio je, dodavši da je na ideju o spreju došao dok je gledao utakmicu na TV-u.

Sada, kada je pravda zadovoljena, Heine planira konačno uživati ​sa svojom porodicom i nastaviti s novim projektima, poput novog tipa elektromotora koji već razvija.