Odluka s FIFA Kongresa
42

Određen znak kojim će nogometaši prijavljivati sudiji rasističko ponašanje

N. K.
Vinicius Jr je jedan od najglasnijih glasova protiv rasizma (Foto: EPA-EFE)
Vinicius Jr je jedan od najglasnijih glasova protiv rasizma (Foto: EPA-EFE)
Svjetska nogometna federacija (FIFA) danas je objavila kako će nogometaši na utakmici sada moći sudiji prijaviti rasističku gestu ili riječ tako što će rukama napraviti znak X.
Čelnici svjetskog nogometa saopćili su da bi rasizam bio poseban prekršaj u sportskom disciplinskom kodeksu, sa strožim sankcijama uključujući gubitak utakmice.

Tokom današnje Kongresa FIFA-e u Bangkoku zauzet je globalni stav protiv rasizma i to nekoliko mjeseci nakon konsultacija s igračima koji su pretrpjeli zlostavljanje od protivnika ili navijača.

Jedan je od najglasnijih protiv rasizma u nogometu je zvijezda Real Madrida Vinicius Jr (23) koji je često na meti uvreda ovog tipa na španskim stadionima.

Brazilski napadač je tako nedavno briznuo u plač dok je na konferenciji za novinare govorio o ovoj borbi protiv diskriminacije.

"U nogometu postoje problemi", priznao je još u aprilu predsjednik FIFA-e Gianni Infantino pozivajući na ujedinjenje u borbi protiv rasizma i nasilja na stadionima.

Podsjetimo, nekoliko utakmica prekinuto je na nekoliko minuta posljednjih sedmica zbog rasističkih poruka na tribinama, zbog čega su sudije ponekad bili prisiljeni i prekinuti utakmice.