Zasjedanje u Bangkoku
8

Zeljković predvodio delegaciju BiH na Kongresu FIFA-e, Palestinci zatražili suspenziju Izraela

N. K.
Džemidžić, Miličić, Zeljković, Durić i Beus (Foto: NS BiH)
Džemidžić, Miličić, Zeljković, Durić i Beus (Foto: NS BiH)
Redovni 74. FIFA Kongres održan je danas u Bangkoku, a delegaciju Nogometnog saveza BiH predvodio je predsjednik Vico Zeljković. Uz njega su bili potpredsjednici Ivan Beus i Irfan Durić, savjetnik Marko Miličić i generalni sekretar Adnan Džemidžić.
Na današnjem zasjedanju su usvojeni izvještaji za 2023. godinu, revizorski izvještaj i planovi FIFA-e za 2025. godinu. Također su usvojene izmjene i dopune Statuta FIFA-e, a za domaćina Svjetskog prvenstva za žene 2027. godine izabran je Brazil.

Predstavnici NS BiH su boravak u Bangkoku iskoristili i za sastanke s predstavnicima drugih saveza kako bi unaprijedili međunarodnu saradnju i razmijenili iskustva u cilju razvoja nogometa u Bosni i Hercegovini.

Inače, na današnjem Kongresu je Palestinski nogometni savez pozvao na trenutno izbacivanje Izraela iz vodeće organizacije svjetskog nogometa.

"Lopta je u vašem dvorištu. FIFA ne može ostati ravnodušna prema ovim kršenjima ili genocidu koji je u toku u Palestini. Tražim od vas da stanete na pravu stranu historije... Ako ne sada, kada?", upitao je predsjednik Palestinskog saveza Jibril Rajub predsjednika FIFA-e Giannija Infantina.

Njegov izraelski kolega Shino Moshe Zuares rekao je da nikakva pravila nisu prekršena i da prijedlog nema nikakve veze s nogometom.

Infantino je na kraju odbio glasati o palestinskom zahtjevu, najavivši kako će FIFA održati vanredni sastanak Vijeća FIFA-e prije 20. jula kako bi donijela odluku o zahtjevu za suspenziju.