Opet savladali Aston Villu
0

Chelsea uvjerljivo do finala FA Cup-a

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nogometaši Chelseaja prvi su finalisti FA Cupa. Plasman u završnicu izborili su na Wembleyju pobjedom nad Aston Villom 3-0.

Nakon prvog poluvremena bez golova, Chelsea je u drugom poluvremenu podigao nivo igre i golovima Didiera Drogbe, Florenta Maloude i Franka Lamparda na kraju došao do uvjerljive pobjede i prilike za osvajanje trećeg naslova u FA Cupu u posljednje četiri godine, te šestog naslova ukupno u tom takmičenju.

Otvarajući je gol na utakmici Drogba postigao u 67. minuti, skrenuvši udarac Johna Terrya i tako prevarivši Brada Friedela, dok je na 2-0 povećao Malouda iskosa s lijeve strane nakon lijepog ubacivanja Michaela Ballacka u 89. minuti.

Gol Franka Lamparda iz sredine šesnaesterca u posljednjim trenucima susreta bio je samo "tačka na i" u slavlju londonskog sastava.

Aston Villa je kao i u međusobnoj utakmici protiv Chelseaja u Premiershipu krajem ožujka (pobjeda Chelseaja na Stamford Bridgeu 7-1) stajala dobro na terenu u prvom poluvremenu, a nakon utakmice sigurno će iz njihovog kluba biti oštrih kritika na račun sudije Howarda Webba koji je propustio suditi čisti jedenaesterac u 15. minuti nakon jednog starta Johna Obija Mikela na Gabrielu Agbonlahoru.

Protivnik Chelseaju u finalu bit će pobjednik dvoboja između Tottenhama i Portsmoutha.

FA Cup, polufinale:

Aston Villa – Chelsea 0-3 (Drogba 67, Malouda 89, Lampard 90)