Pomoć golmanima
65

Čech predložio uvođenje revolucionarnog pravila za izvođenje penala

N. K.
Fotografija koju je priložio Čech (Foto: Instagram)
Fotografija koju je priložio Čech (Foto: Instagram)
Češki golman Petr Čech ljut je zbog novih VAR pravila tokom penala s kojima golmani širom svijeta vode bitku pa se povodom ovog problema oglasio na Instagramu.

"Kako ijedan golman može pokriti prostor širok sedam metara i 32 centimetra i visok dva metra i 44 centimetra, a da se ne pomakne s linije kad mu neko puca s 11 metara prosječnom brzinom od 112 kilometara na sat, što znači da lopti treba 0,35 sekundi da prijeđe gol-liniju? Jednostavno ne razumijem forsiranje tog pravila. Lako je kritikovati bez ponuđenih rješenja pa ja nudim jedno. Može li sudija jednostavno prije penala sprejem povući još jednu gol-liniju na određenoj udaljenosti od osnovne gol-linije pa da golman mora braniti u tom prostoru? To mi se čini kao dobra ideja", napisao je Čech na Instagramu.

Podsjetimo, najnovija žrtva bio je Lukasz Fabianski koji je morao ponoviti penal u utakmici s Leedsom zbog toga što je zakoračio van gol-linije.

Fabianski je prvobitno odbranio pokušaj Mateusza Klicha, ali je zbog toga što nije imao barem jednu nogu na gol-liniji u trenutku kad je Klich pucao po golu morao ponovno stati na liniju. Klich ga je savladao iz drugog pokušaja.