Oštar start
0

KOLUMNA / Bruneji, hoćemo jednu na male?

Piše: Bakir Tiro
Glavu gore! Čemu tuga? Konačno bi trebali doći bolji dani za naš fudbal. Sigurno, sada mnogi govore: "Čuj ove budale, bolji dani, a N/FS BiH suspendovan od strane FIFA-e i UEFA-e". Rezonski, bolji dani su na pomolu. A, evo i zašto.

"FIFA i UEFA duboko žale zbog donesene odluke i ubrzo će se sastati kako bi raspravili o narednim koracima koji moraju biti poduzeti da bi N/FS BiH što prije vratili u svoju fudbalsku porodicu", decidno navode iz UEFA-e u službenom saopštenju za javnost, nakon što su danas (1. aprila) i zvanično potvrdili suspenziju N/FS BiH.

Omča oko vrata grobara bh. fudbala

Šta vam to govori? Dobro upućenima sve jasno je k'o dan! Prema ranijim najavama Marcela Benza, "stranog supervizora" za N/FS BiH, u našu državnu fudbalsku asocijaciju pod suspenzijom bit će uvedena prinudna Uprava FIFA i UEFA. Tzv. Komitet za normalizaciju, napokon, trebao bi normalizirati stvari u Savezu. Protektoratom izvesti N/FS BiH na pravi put, odnosno otrgnuti ga iz ralja prljave politike i njihovih igrača u našem fudbalu.

Benz je ranije pričao da ko se i tada ne bude ponašao po pravilima UEFA-e i FIFA-e bit će izoliran iz članstva N/FS BiH, to jest imat će status po uzoru na Turke na Kipru. Dakle, sada je samo pitanje dana i vremena kada će višegodišnji funkcioneri N/FS BiH otići u prošlost, a UEFA i FIFA na njihova mjesta "dovesti" naše ljudi iz struke. Pitanje je dana kada će N/FS BiH postati normalna nacionalna asocijacija kao i sve ostale. Pardon, izuzev jedne. Fudbalski savez Bruneja, uz N/FS BiH, trenutno jedini je u svijetu koji je pod suspenzijom FIFA-e. Imam jednu ideju u vezi njih i nas. Međutim, o tome na kraju.

Da su totalno stegnuli omču oko vrata grobara bh. fudbala, iz UEFA-e i FIFA-e potvrdili su zabranom njihovog kontakta sa bilo kojom od svjetskih nacionalnih asocijacija. Svako ko iz bilo kojeg kutka planete kontaktira bilo kojeg funkcionera pod okriljem N/FS BiH bit će rigorozno kažnjen. Konkretno, nema farse i sastanaka po Beogradu i Zagrebu, onih koji su 29. marta na Skupštini N/FS BiH odbili usvojiti novi Statut, na osnovu kojeg bi i naš Savez imao jednog predsjednika u četverogodišnjem mandatu. Oni koji odbiše normalno funkcioniranje Saveza nemaju ama baš nikakav prostor za manipulaciju i nove opstrukcije. Uostalom, oni bi uskoro trebali postati bivši fudbalski radnici iz ove zemlje.

Samo da Platini i Blatter ne budu kao Inzko

Iz UEFA-e su potvrdili i da će u saradnji sa FIFA-om zajednički poduzeti neophodne korake kako bi unaprijedili situaciju u N/FS BiH. Da se zaključiti da će novim ljudima pomoći i da prevladaju finansijsku krizu u N/FS BiH.

Odmah po saznanju da će višegodišnji funkcioneri morati napustiti N/FS BiH, oglasio se i veliki Saša Papac. "Sale nacionalne" istakao je kako se vraća u reprezentaciju Bosne i Hercegovine, ukoliko UEFA i FIFA metlom pometu današnju garnituru političkih pijuna u Savezu. I sam Sulejman Čolaković, još uvijek predsjednik N/FS BiH pod suspenzijom, javno je na javnom TV servisu rekao: "Nova metla bolje mete". A, tek uvozna iz Evrope?!

Jeste li boljeg raspoloženja poslije neoborivih činjenica i naznaka da gotovo sigurno dolaze bolji dani za naš fudbal? Shvatam i one koji su i dalje pesimisti.

Iako optimistično posmatram situaciju, strah me da u narednim danima UEFA i FIFA, ipak, ne okrenu ploču i počnu se ponašati kao OHR. Ako ne budu djelovali efikasno i ekspeditivno, naša fudbalska reprezentacija mogla bi u junu propustiti meč sa Rumunijom, što bi nas, najvjerovatnije, koštalo eliminacije iz kvalifikacija za EURO 2012. Ako ne budu djelovali efikasno i ekspeditivno, naši klubovi u narednoj sezoni neće igrati u evropskim takmičenja, što bi bilo katastrofalno, pogotovo za Banju Luku i Borac, tim koji je, bez sumnje, u ovoj sezoni najbolji u državi.

Vjerovati je da Michel Platini i Sepp Blatter neće biti kao Valentin Inzko i da neće dozvoliti raznoraznim kabadahijama da iz svojih kabineta ruše naše snove o sretnijoj zajedničkoj budućnosti.

Do tada (pošto klubovi i reprezentacije iz BiH ne smiju igrati ni prijateljske utakmice sa ostalim timovima i selekcija sa svih kontinenata, funkcioneri kontaktirati sa kolegama iz ostalih u svijetu priznatih saveza) možda bi i mogli odigrati jedan meč.

Bruneji, hoćemo jednu na male?