Kontroverzni vladar
321

Raskalašeni život sultana Bruneja: Kritike zabranjene, zabave koštaju milione

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Decenijama je sultan Bruneja Hassanal Bolkiah bio poznat kao kum ekcesa i trošio je ogromna bogatstva iz nalazišta nafte u državi jugoistočne Azije koju kontroliše apsolutnom moći. No, sada je ovaj 72-godišnjak u centru pažnje iz sasvim drugog razloga.

Na udaru kritika našao se zbog uvođenja šerijatskog zakona koji uključuje kazne poput smrti kamenovanjem zbog preljube ili homoseksualnosti ili amputacije udova zbog krađe. Kritičari smatraju da je ovaj korak prema drakonskom obliku šerijatskog zakona znak sve većeg utjecaja konzervativnog islama širom jugoistočne Azije i pokazatelj da stariji monarh želi ostaviti religijsko naslijeđe kojim nastoji da nadoknadi kontroverze svoje porodice.

"Sultan je u godinama, a njegova porodica nije uvijek imala dobru reputaciju. Mnogi ljudi su uvidjeli licemjerje uvođenja ovako strogih zakona. Zna se da su sultan i njegova porodica sigurno u prošlosti bili krivi za mnoga djela koja on danas želi da drakonski kazniti", rekao je Matthew Woolfe, osnivač grupe za ljudska prava "Bruneji projekt".

Tokom rijetkog javnog obraćaja naciji prošle sedmice, sultan Hassanal Bolkiah zahtjevao je od svog naroda prelazak na konzervativniji oblik islama. No, ono što sada zahtjeva u suprotnosti je s ranijim načinom života sultana i njegove porodice.

Naime, tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća sultan i njegov brat Jefri Bolkiah imali su reputaciju playboyja - organizovali su raskošne zabave, trošili milione dolara i imali harem u svojoj palači. Vlasnici su luksuznih hotela u Londonu, Parizu i New Yorku. Jefri je čak imao jahtu koju je nazvao "Sise" i dva manja plovila koja je nazvao "Bradavica 1" i "Bradavica 2". Vanity Fair opisao je braću kao "stalne saputnike u hedonizmu".

Amerikanka Jillian Lauren je u autobiografskoj knjizi "Neke djevojke: moj život u haremu" navela da je početkom devedesetih godina regrutovana u harem princa Jefrija. Tvrdi da je provela 18 mjeseci u haremu i da je godinu dana bila "druga omiljena ljubavnica" princa Jefrija.

"On je lud i dekadentan. U to vrijeme mi je to bilo privlačno, njegovo samopouzdanje, harizma i neukrotivost", rekla je Lauren za CNN.

Također je otkrila da je imala seks i sa samim sultanom te da je sultan pio. Istakla je da da je bila prisiljena ispričati svoju priču kada je 2013. uvidjela da Brunej planira uvesti šerijatsko pravo.

Njena knjiga zabranjena je u Bruneju, a vlada ove zemlje negirala je navode Jillian Lauren.

No, ona nije jedina žena koja je javno progovorila o navodnom regrutovanju žena za harem. Bivša Miss SAD-a Shannon Marketic je 1998. godine tužila sultana i princa tvrdeći da je bila podvrgnuta ponižavajućem tretmanu i da je 32 dana bila zatvorena u sultanovoj palati. Braća su negirala navode, a sultan je rekao da nikada nije upoznao Shannon Marketic. Sud je na kraju odobrio imunitet braći od zakonskog gonjenja, jer su oni šefovi države.

U to vrijeme činilo se da su braća nedodirljiva. 1996. godine sultan je organizovao zabavu za svoj 50. rođendan. Na raskošnu dvosedmičnu zabavu stigli su gosti iz cijelog svijeta. Za zabavu na kojoj je Micael Jackson održao koncert, a sultan igrao polo s britanskim princom Charlesom koštala je 25 miliona dolara.

Zabava je bila vrhunac decenije dekadencije i zapanjujuće potrošnje kraljevske porodice, ali je također prethodila početku veoma javne i sramne svađe između braće. U to vreme, princ Jefri bio je ministar finansija Bruneja i predsjednik investicione agencije u vlasništvu vlade Bruneja (BIA). Nakon finansijske krize 1997. godine, njegovi ekstravagantni ukusi su razotkirveni, a BIA izložena reviziji. Sultan je optužio princa za pronevjeru skoro 16 milijardi dolara iz kraljevske riznice što je on negirao. Princ Jefri bio je lišen svoje ministarske uloge i položaja u agenciji i otišao u izgnanstvo. Ovaj slučaj je završen vanparničnom nagodbom.

Bez obzira na gubitke, pad zaliha nafte i slabe ekonomije, prema procjenama Forbesa sultan i dalje upravlja ličnim bogatstvom od 20 milijardi dolara. Njegova palata Istana Nurul Ima u glavnom gradu bruneja najveća je privatna rezidencija na svijetu, a sastoji se od 1.788 soba, 257 kupatila i klimatizovanih štala za 200 konja. Osim toga, sultan i njegova porodica posjeduju na hiljade luksuznih automobila među kojima su F1 superautomobili, rijetki lamborghiniji i oko 500 Rolls Royce automobila.

CNN piše da je i nova generacija kraljevske porodice Bruneja preuzela tradiciju življenja u pretjeranom luksuzu. Sultan je imao tri žene (svoju prvu rodicu, stjuardesu i TV voditeljicu) s kojima ima ukupno 12 djece. Nekoliko kraljevskih potomaka imalo je ekstravagantne ceremonije vjenčanja u Bruneju, uključujući princa Abdula Malika koji je se oženio 2015. Vjenčanje je trajalo sedam dana, a na glavnoj ceremoniji par je nosio ekstravagantne kombinezone ukrašene draguljima, a mlada je umjesto buketa od cvijeća nosila buket od dragulja i plemenitih metala.

Sultanov sin Abdul Mateen je Instagram zvijezda. Na ovoj društvenoj mreži ima više od milion pratilaca koji gledaju kako igra polo i provodi vrijeme na jahtama, privatnim avionima i hotelima svjetske klase. Sultanov drugorođeni sin Azim poznat je po ekstravagantnim zabavama sa slavnim gostima.. Zanimljivo je da su Abdul Mateen i Azim dobitnici nagrade "Ally Award" koja odaje počast onima koji podržavaju LGBT zajednicu.

S obzirom na to da sultan ima vrhovnu i izvršnu vlast, stanovnici Bruneja bogatstvo i navike trošenja kraljevske porodici moraju prihvatiti bez kritike. Mediji su strogo kontrolisani, a kritika porodice ili vlade je nezakonita i može rezultirati zatvorskom kaznom. Stručnjaci smatraju da su mnogi stanovnici Bruneja spremni zatvoriti oči na ekscese unutar palate, jer imaju koristi od nafte. Osim toga, u državi ne postoji porez na lični dohodak, a postoji subvencionisano stanovanje, besplatno obrazovanje i zdravstvena zaštita, kao i niski troškovi goriva i struje. Prema podacima Forbesa, Brunej je četvrta najbogatija zemlja na svijetu.

"Vjerovatno su izolovani od kritike, jer žive bolje nego bilo ko drugi u Aziji. Ovdje govorimo o naftnom bogatstvu koje se proširilo u društvu, od kojeg većina ima korist", rekao je Michael Auslin s Instituta Huver.

Prema podacima Forbesa, Brunej je četvrta najbogatija zemlja na svijetu.