Bivši bh. reprezentativac za Klix.ba
33

Bolić: Ne smiju nam se događati situacije kao sa Hajrovićem i Seferovićem

Piše: J. Hadžiahmetović
Elvir Bolić
Elvir Bolić
Elvir Bolić, bivši bh. nogometni reprezentativac, prvi je strijelac naše reprezentacije u utakmicama protiv Slovenije. Popularni Bola postigao je dva gola u dvomeču kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 1998. godine.

Bh. nogometna reprezentacija do sada je odigrala tri utakmice protiv Slovenije. Prvu utakmicu kvalifikacija za SP sa Slovencima smo odigrali 10. novembra 1996. godine na stadionu Bežigrad u Ljubljani, pred oko 4.000 gledalaca.

Izabranici tadašnjeg selektora Fuada Muzurovića pobijedili su rezultatom 2:1 zahvaljujući golovima Elvira Bolića i Mehe Kodre. I u drugoj kvalifikacionoj utakmici, odigranoj na Koševu 10. septembra 1997., BiH je bila bolja od Slovenije zahvaljujući jedinom golu na utakmici koji je postigao Bolić u 23. minuti susreta.

"To su bili naši počeci. Bilo je dosta euforije na utakmici koju smo igrali u Sloveniji i iznenadilo nas je to što je na punom stadionu bilo više naših navijača. Ova utakmica nema neki veliki rezultatski značaj, ali se nadam da ćemo odigrati kvalitetno i pokazati našu snagu pred utakmicu sa Grčkom", kaže Bolić.

Naš sagovornik kaže kako je teško porediti poslijeratnu nogometnu reprezentaciju sa ovom danas, koju predvodi selektor Safet Sušić.

"Danas se igra drugačiji nogomet. I mi smo imali dobru reprezentaciju, igrače koji su igrali u velikim klubovima i koji su bili u dobroj formi. Ova generacija je stvorila dobru sliku o reprezentaciji i vjerujem da će napraviti taj korak i otići na jedno veliko takmičenje", dodaje Bolić.

Na naš upit da prokomentariše to što Izet Hajrović i Haris Seferović nisu došli na okupljanju reprezentacije, Bolić kaže kako je činjenica da BiH ima mnogo dobrih igrača koje smo zauvijek izgubili.

"To je veliki problem koji se u budućnosti ne bi trebao dešavati. Trebamo puno ranije razmišljati o tim stvarima i ne treba uvijek kriviti igrače. Ne smijemo se dovoditi u situaciju da se pojavimo tek kad neka reprezentacija pozove nekog igrača. Pored Seferovića i Hajrovića ima još naših igrača koje trebamo pratiti u drugim zemljama", kaže Elvir Bolić

U trećoj, prijateljskoj utakmici, 2008. godine, pod selektorskom palicom Miroslava Ćire Blaževića, Zmajevi su pobijedili rezultatom 4:3, strijelci su bili Ibišević (dva puta), Misimović i Džeko.