Nogomet
70

Blaž Slišković: Safet Sušić i igrači mogu izvući pouke iz utakmice Brazil-Hrvatska

Piše: N. Jamaković
Blaž Slišković
Blaž Slišković
Bivši selektor BiH Blaž Slišković za Klix.ba je prokomentirao sinoćnju utakmicu između Brazila i Hrvatske (3:1).

Slišković je istakao da je Hrvatska pružila vrlo dobru partiju, iako smatra da su mogli i bolje.

"Odigrali su vrlo dobro, s obzirom na jačinu protivnika, ali ne i odlično. Znala je Hrvatska igrati i bolje, a očito je sinoć postojao izražen respekt prema protivniku, bez kojeg bi sigurno igrali na većem nivou. Posebno mislim na vezni red, gdje su Rakitić, Modrić i Kovačić mogli bolje", ocjenjuje Sličković.

Osvrnuo se i na suđenje japanskog sudije Yuichija Nishimure, kazavši da 90 posto svjetske sportske javnosti smatra da penala protiv Hrvatske nije bilo.

Pripremiti se za Kamerun

"Ipak, ne želim previše ulaziti u to, jer postoje tijela u FIFA-i koja su zadužena za ocjenjivanje sudija. No, mora se priznati da je ta odluka direktno utjecala na daljnji tok utakmice", kazao je Slišković.

Ističe i kako će igračima Hrvatske teško biti vratiti se nakon sinoćnjeg poraza, koji, kaže, nisu zaslužili.

"Uvjeren sam da će selektor Niko Kovač iskoristiti ovih 4-5 dana do utakmice sa Kamerunom i na pravi način odmoriti i pripremiti ekipu za taj meč", naveo je naš sagovornik.

Slišković je naglasio da bi sinoćnja utakmica mogla biti vrlo slična onoj koju će za dva dana igrati Argentina i naša reprezentacija u Riju.

Bez previše respekta na Argentinu

"Argentinci imaju izražajnije individualne kvalitete u odnosu na našu reprezentaciju, ali iz sinoćnje utakmice selektor Safet Sušić i igrači mogu izvući određene pouke. Vidjelo se da su Hrvati imali možda i previše respekta prema Brazilu, koji se, iako kao veliki favorit, pošteno namučio da pobijedi Hrvatsku. Tako i Zmajevi trebaju ući u utakmicu sa Argentinom bez respekta i bez bojazni od nekog lošeg rezultata, već maksimalno psihološki spremni da pokažu svoj kvalitet i probaju iznenaditi", zaključuje Slišković.

On je dodao kako bh. reprezentativci trebaju biti spremni na sve u utakmici sa Argentinom, pa i na sudijske greške zbog kojih ne trebaju psihološki padati.