Nogomet
12

Zlatko Vujović za Klix.ba: Današnja Argentina je jača od Maradonine, ali iznenađenja su moguća

Piše: N. Jamaković
Zlatko Vujović (Foto: NK Hajduk)
Zlatko Vujović (Foto: NK Hajduk)
Nekadašnji reprezentativac bivše Jugoslavije i rođeni Sarajlija Zlatko Vujović za Klix.ba je prokomentirao sutrašnji meč u kojem će se reprezentacija BiH sastati sa Argentinom u svojoj prvoj utakmici na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Vujović je igrao 1990. godine na Svjetskom prvenstvu u Italiji protiv Argentine, baš kao i selektor naše reprezentacije Safet Sušić. Argentinci su iz te utakmice četvrtfinala SP-a izašli kao pobjednici nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

"Prvo želim istaći da sam oduševljen uspjesima koje su selektor Sušić i njegovi igrači ostvarili u kvalifikacijama i plasirali se na SP u Brazilu čime su napravili veliki rezultat. Većina igrača igra u inozemstvu i imaju zapaženu ulogu u svojim klubovima što znači da ta reprezentacija ima kvalitet. Uoči ove utakmice svi očekuju da Argentina sa Messijem i drugim zvijezdama neće imati problema protiv BiH, ali ja mislim da će se Zmajevi pokazati kao itekako tvrd orah u toj utakmici", rekao je Vujović za Klix.ba.

Pribojava se suđenja

Ističe kako bi se Argentincima lako moglo obiti o glavu ako olako uđu u meč sa našom reprezentacijom.

"Ne sumnjam da će reprezentativci BiH dati sve od sebe u toj utakmici, tako da Argentincima sigurno neće biti nimalo lako. Osim toga, iznenađenja na svjetskim prvenstvima su moguća, a najbolje smo to vidjeli sinoć kada je Holandija razbila Španiju", ističe naš sagovornik.

Pribojava se suđenja, kojim je razočaran, prvenstveno zbog nepravde učinjene Hrvatskoj protiv Brazila.

"Bojim se te matrice prema kojoj velika riba jede manju ribu uz pomoć sudija", navodi Vujović.

Prisjetio se potom i Argentine iz 1990. koju je predvodio legendarni Maradona.

"Mi smo prije te utakmice sa Argentinom eliminisali vrlo jaku selekciju Španije pobijedivši ih 2:1. Protiv Argentine smo u regularnom dijelu imali šanse da dođemo do gola i prođemo dalje, ali eto, otišlo se do penala u kojima nismo imali sreće. Smatram da je današnja Argentina znatno jača od one u kojoj je igrao Maradona, jer danas imaju više kvalitetnijih pojedinaca", naveo je Vujović.

Zmajevi nisu turisti u Brazilu

Na kraju je istakao kako se nada da Zmajevi neće dozvoliti Gaučosima da razviju svoju igru, te očekuje da će na toj utakmici biti dosta prekida, a da će naši reprezentativci svoju šansu tražiti iz slobodnjaka i kornera.

"Argentina je veliki favorit, pa i ako se desi poraz, BiH ima dovoljno snage da u naredne dvije utakmice izbori prolaz dalje. Sigurno je da ta ekipa ima kvalitet i da u Brazil nisu došli kao turisti", zaključio je Vujović.