Nogomet
0

Blatter: Nisam nemilosrdni parazit

Totalsport
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter čvrsto je stao u odbranu, kako sebe samoga, tako i organizacije kojom predsjedava tokom govora pri Oxford Unionu.

Blatter insistira kako su medijske kritike na njegov račun i na račun FIFA-u neosnovane, iako je čitav niz korupcijskih skandala uzdrmao kredibilitet krovnog tijela svjetskog nogometa, a nekoliko članova njegovog Izvršnog odbora napustilo je svoje pozicije u kontroverznim okolnostima.

"Možda mislite da znate ko sam, šta je FIFA i šta radimo. Možda mislite da sam nemilosrdni parazit koji siše krv ovog svijeta i nogometa. Nedodirljivi eksploatator bez srca! Nema puno imena kojima me mediji nisu zasuli posljednjih godina. Morate imati srce od kamena da vas to ne bi boljelo. Ali morate se zapitati, šta sam to učinio? Kako je došlo do ovoga? Da li je FIFA kriva za sve? Nismo li samo nogometna organizacija koja radi na dobrobit igre? Ljudi naravno vole žrtvene jarce, ali kako su stvari postale tako izvrnute?", rekao je 77-godišnji Blatter u unaprijed pripremljenom govoru.

"Kao što možete vidjeti nisam neki nasilnik koji može zastrašiti kritičare jednim pogledom. Ponekad se osjećam kao da je sav dobar posao koji je FIFA napravila ulaganjem u nogomet i zajednice diljem svijeta ispran jednim nepromišljenim zamahom pera", dodao je.

O potencijalnom bojkotu Mundijala u Rusiji 2018., koje je nagovijestio veznjak Manchester Cityja Yaya Toure zbog rasističkog vrijeđanja u utakmici Lige prvaka u Moskvi, Blatter je rekao:

"Svjetsko prvenstvo najveći je događaj na svijetu. Moramo se boriti protiv rasizma, ali bojkot nije oružje protiv rasista".