Nogomet
1

Bivši Barcin liječnik: Požurili su Messijev povratak

Totalsport
Lionel Messi (Foto: AFP)
Lionel Messi (Foto: AFP)
Bivši Barcelonin liječnik Jordi Ardevol oglasio se povodom najnovije povrede najboljeg svjetskog nogometaša Lionela Messija.

Zbog povrede bedrenog mišića lijeve noge Messiju predstoji izbivanje dugo šest do osam sedmica, a Ardevol vjeruje da je uzrok njegovih čestih ovosezonskih povreda to što se nije dovoljno oporavio.

Ovo je čak treći put da je Messi povrijeđen ove sezone, a Ardevol je uvjeren da je to povezano s povredom bedrenog mišića koja ga je mučila i krajem prošle sezone.

"Nakon što se igrač povrijedi, postoji vremenski period u kojem mozak ostaje povezan s povredom sve dok ona nije u potpunosti zaliječena. Sve dok se stanje posve ne vrati u normalu mozak se ne može isključiti od mišića", rekao je Ardevol za Esports Cope.

On smatra da se Messi nije trebao vratiti sve dok nije bio 100 posto oporavljen.

"To je ono što bih ja napravio, iako je to vrlo lako reći ovako izvana. Međutim, puno faktora utječe na stvari, želja da se vrati čim prije, timske potrebe, pritisak okoline, bilo sportske bilo komercijalne, posebno sa Svjetskim prvenstvom na vidiku. Kako da se u potpunosti oporavi i vrati staru formu? Mora vratiti mentalni sat na 'nulu'. Za to mu je potreban optimalni period odmora i poseban program treninga", pojašanjava Ardevol.