Nogomet
38

Belgijanci oduševljeni što rade sa Henryjem: Slušam ga više nego svoje roditelje

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kada je krajem augusta Roberto Martinez kao svog pomoćnika na klupi Belgije imenovao legendarnog Thierryja Henryja, belgijski mediji nisu bili oduševljeni tim potezom.

Naime, 39-godišnji Henry je napustio poziciju trenera u omladinskim selekcijama Arsenala zbog toga što mu je Arsene Wenger postavio ultimatum i natjerao ga da izabere između karijere trenera i nogometnog analitičara.

Iz tog razloga i Belgijanci su bili zabrinuti koliko će se najbolji strijelac Francuske svih vremena moći posvetiti radu s reprezentacijom s obzirom na njegov angažman na Sky Sportsu.

Ipak, Martinez mu vjeruje u potpunosti i podržava ga na svakom koraku.

"Želim da Lukaku postane najbolji napadač na svijetu i Thierry Henry će mu pomoći u tome", opravdavao je svoj odabir pomoćnika Martinez nakon što je zvanično zaposlio legendu Arsenala.

A šta o njemu misli Lukaku?

"Stalno je sa nama na treninzima, mnogo radimo. Zaista sam do sada mnogo naučio od njega i napredovao kao igrač", kaže napadač Evertona.

Henry, koji plaću od samo 8.000 eura daje u dobrotvorne svrhe, je odlično primljen među igračima.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Mnogo komuniciramo sa Thierryjem. Stalno nam daje prave savjete", kaže najveća zvijezda Crvenih vragova Eden Hazard.

Hazardov saigrač iz Chelseaja Michy Batshuayi je otišao korak dalje u opisu Henryja.

"Slušam ga više nego svoje roditelje", rekao je belgijski napadač.

Kako i ne bi kad je Henry nedavno na Sky Sportsu žestoko kritikovao menadžera Chelseaja Antonija Contea zbog uloge koju je namijenio ovosezonskom pojačanju.

"Ne razumijem zašto Conte ne uvodi Batshuayija nakon sat vremena kako bi igrao sa dva napadača ako mu rezultat ne odgovara", rekao je Henry analizirajući zamjene koje pravi italijanski stručnjak na mečevima, koje su većinom zamjene veznih igrača.

No, nisu svi oduševljeni Henryjem.

"Ne možete raditi kao TV komentator i trener u reprezentaciji. To je totalni amaterizam", rekao je bivši belgijski selektor Marc Wilmots.