Nogomet
41

Begović: Uživam u klubu, ali rezultati se moraju promijeniti

Klix.ba
Begović: Puna podrška menadžeru Mourinhu (Foto: EPA)
Begović: Puna podrška menadžeru Mourinhu (Foto: EPA)
Chelsea danas od 16 sati igra meč devetog kola Premierlige protiv Aston Ville, a Asmir Begović je u intervjuu za The Times otkrio da je ljetos imao na stolu ponudu upravo ekipe iz Birmingema. Između ostalog, naš reprezentativni golman je pričao o menadžeru Joseu Mourinhu, konkurentu Thibautu Courtoisu, svojim igrama...

Pritisak je velik kada ste u velikom klubu. Kako ste se navikli na to?

To je velika promjena, ovo je neki viši nivo u odnosu na Stoke, ali to je ono što sam želio, izazov. Radio sam naporno da bih došao do ovdje. Uživam u klubu, ali rezultati se moraju promijeniti, znamo to. Trenutno ne izgledamo dobro, uopće ne igramo dobro. Klub je postavio visoke standarde proteklih godina. Moramo se sabrati i popraviti igru.

Kako gledate na situaciju s menadžerom Joseom Mourinhom?

Naravno da ni on nije sretan. On ne voli gubiti. Kada osvojite sve ove trofeje i postanete najbolji trener na svijetu, normalno da ne možete biti zadovoljni trenutnim stanjem. No, istovremeno je ostao smiren, pokušavao smiriti i nas igrače, potrudio se da se mi ne osjećamo krivima i pokušava stalno da nas ohrabri. Sezona je duga, u fudbalu se ovakve stvari dešavaju čak i najboljim ekipama. Moramo se boriti i nadamo se da ćemo preokrenuti trenutnu situaciju.

Može li Mourinho to uraditi?

To je jedina utješna stvar u ovoj situaciji: imamo najboljeg trenera na svijetu. Vjerujemo u njega i on vjeruje u nas. Siguran sam da ćemo ovo prebroditi.

Prije nego što ste došli u Chelsea, bili ste u pregovorima s današnjim protivnikom Aston Villom?

Postojala je ta mogućnost. Pričao sam s njihovim menadžerom Timom Sherwoodom. On je odličan čovjek i mislim da je pred njim velika trenerska karijera. Njihova ponuda je bila zaista primamljiva, ali ja sam želio najveći mogući izazov i zato sam odabrao Chelsea.

Sigurno ni Vi sami niste očekivali ovoliko šansi na golu. Koliko ste bili mentalno spremni za to?

Svako u glavi ima neku viziju šta sve može da se dogodi u budućnosti. Iznenada sam došao u ovu situaciju i to je veliko iskustvo za mene. I prije sam imao velike izazove u reprezentaciji, tako da mi nije stran ovaj pritisak. Moje je da branim najbolje što mogu i nadam se da ću pomoći ekipi da izađe iz krize.

Šta je, ustvari, problem u Chelseaju?

Ima zaista mnogo stvari i teško je izdvojiti nešto. Sve se loše skupilo odjednom i zaista je teško. Znamo da trebamo dobru analizu, počevši svako od sebe. Kako se budemo individualno popravljali, popravit ćemo se i kao ekipa.

Vi ste na nivou i pored loših rezultat ekipe?

Hvala što tako mislite, ali u fudbalu je jedino bitna ekipa. Ukoliko želimo dobre rezultate, svako mora dati maksimum i nadam se da će tako uskoro i biti.

Da li vjerujete da ćete ostati prvi izbor na golu kada se Thibaut Courtois oporavi?

Moj cilj kada sam dolazio u Chelsea je da pomognem ekipi na bilo koji način. Ukoliko me menadžer stavi da branim, super, ukoliko ne, poštujem njegovu odluku a ja ću biti svim srcem uz ekipu. Želim da osvajam trofeje i to mi je jedino bitno.