Legende Uniteda odabrale
69

Beckham i Scholes imenovali bivšeg igrača Željezničara za trenera svog tima

D. P.
Neil Wood kreće u profesionalnu trenersku karijeru (Foto: Salford City FC)
Neil Wood kreće u profesionalnu trenersku karijeru (Foto: Salford City FC)
Engleski klub Salford dobio je novog trenera, a u pitanju je nekadašnji nogometaš Željezničara Neil Wood (39) kojem će ovo biti prvi samostalni trenerski angažman.

Iako se takmiči u četvrtom rangu engleskog nogometa, klub Salford je vrlo popularan zbog ekipe koja ga vodi.

Vlasnik kluba je konzorcij zanimljivog imena Project 92 koji je dobio ime po klasi iz 1992. godine legendi Manchester Uniteda.

Vlasnici su David Beckham i Paul Scholes, a s njima sarađuju Nicky Butt, Ryan Giggs, Gary Neville, Phill Neville i Peter Lim.

Ovaj konzorcij odlučio je da će novi trener kluba biti nekadašnji nogometaš Željezničara Neil Wood koji kreće graditi profesionalnu trenersku karijeru. Do sada je imao priliku voditi U-23 ekipu Manchester Uniteda.

Na klupi Salforda naslijedit će Garyja Bowyera koji je dobio otkaz u utorak.

"Uzbudljivo je to što nam se Neil pridružio u Salfordu. Poznajemo se veoma dugo. Igrali smo zajedno u Unitedu, ali ga znam i kao trenera U-23 ekipe", rekao je Nicky Butt.

Neil Wood je 2008. godine stigao u Željezničar i tu upisao 16 nastupa. Igrao je na poziciji veznog nogometaša.

Gotovo cijelu karijeru proveo je u svojoj Engleskoj igrajući za Peterborough, Burnley, Coventry, Blackpool, Oldham i brojne druge ekipe.

Karijeru je završio 2010. godine, a onda je devet godina kasnije počeo trenirati U-23 ekipu Manchester Uniteda u kojoj je počeo i nogometnu karijeru.