Prvi trofej u sezoni
42

Bayern i Sevilla večeras igraju testni meč pred navijačima: Superkup Evrope kao veliki ispit za UEFA-u

E. B.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Bayerna i Seville večeras se sastaju u Superkupu Evrope kada igraju za prvi trofej ove sezone.

Superkup Evrope se igra od 1972. godine i skoro da se radi o revijalnom susretu. No, ovogodišnje izdanje u kojem se sastaju osvajači Lige prvaka i Evropske lige će biti veoma posebno jer je UEFA na velikom ispitu.

Naime, krovna kuća evropskog nogometa je odlučila da ovo bude testni meč pred navijačima, prvi nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

Susretu koji se igra u Budimpešti na Puškaš Areni moći će prisustvovati 20.000 gledatelja, odnosno 30 posto kapaciteta stadiona.

Na taj način UEFA će željeti steći uvid u sve sigurnosne protokole koji će morati biti ispunjeni kako bi se utakmice Lige prvaka i Evropske lige mogle igrati pred navijačima.

No, s obzirom na veoma loše stanje u Budimpešti, u kojem je posljednjih dana povećan broj osoba zaraženih koronavirusom, na tribinama će biti mnogo manje gledatelja od očekivanog broja.

Klubovima je poslano po 3.000 ulaznica za prodaju navijačima, a Sevilla je već vratila 2.500.

Bayernovi navijači su kupili 2.100 ulaznica, no većina ih je jučer odustala od puta u Mađarsku.

Što se tiče same utakmice, Bayern je favorit, posebno nakon što je u prvom kolu Bundeslige razbio Schalke rezultatom 8:0. Trener njemačkog i evropskog prvaka Hansi Flick ne može računati samo na Kingsleya Comana, dok je upitan nastup Alphonsa Daviesa. Očekuje se i da će se "buntovnik" David Alaba naći u početnom sastavu.

S druge strane, u redovima Seville, koja još nije počela špansku La Ligu, će debitovati povratnik u Andaluziju Ivan Rakitić koji bi se trebao naći u početnom sastavu ekipe Julena Lopeteguija.

Vjerovatni sastavi:

Bayern: Neuer, Lucas Hernandez, Boateng, Alaba, Davies, Goretzka, Kimmich, Sane, Müller, Gnabry i Lewandowski.

Sevilla: Bounou, Navas, Kounde, Diego Carlos, Escudero, Rakitić, Fernando, Jordan, Suso, En-Nesyri i Ocampos.

Susret Bayern - Sevilla igra se večeras od 21 sat u Budimpešti.