Navikao se na život u Teheranu
11

Asmir Avdukić: Persepolis gradi tim za trofeje

Piše: Edin Isanović
Asmir Avdukić
Asmir Avdukić
Jedan od čuvara mreže bh. reprezentacije Asmir Avdukić prije nekoliko mjeseci potpisao je ugovor sa iranskim klubom Presepolisom. Po pravilima Saveza ove države on kao stranac ne može braniti u domaćem prvenstvu. Stoga je angažovan kako bi jednom od najuspješnijih iranskih klubova pomoga u azijskoj Ligi prvaka.
Avdukić za Klix.ba kaže da se navikao na život u glavnom gradu Irana. “Na početku je bilo teško. No, s vremenom sam upoznao dosta ljudi i sada je sve lakše. Nedavno sam preselio u stan. Svaki dan upoznajem nešto novo u Teheranu”.

100 hiljada navijača na utakmicama

O Persepolisu ima samo riječi hvale. “Mislim da klub ima mnogo toga za reći, jer je to jedan od najvećih kolektiva u Aziji. Mislim da je dovoljno reći da nas svaku utakmicu gleda oko 100 hiljada navijača. Ove godine imamo lošije rezultate u domaćem prvenstvu. Ipak, u Ligi prvaka Azije igramo odlično i očekujem da ćemo poslije utakmice sa Al Hilalom, na kojoj se očekuje 120 hiljada gledalaca, slaviti prolazak u naredni krug. Inače, utakmica se igra 1. maja”, naglašava bivši golman Borca i dodaje kako je lijepo braniti pred punim stadionom.

“Meni je predivan osjećaj biti među stativama Persepolisa pred toliko navijača. To je neopisiv osjećaj, fantastično”. Na pitanje da li bio volio braniti i u nacionalnom prvenstvu, odgovara. “Svakako, posebno zbog toga što Persepolis naredne godine gradi ekipu kako bi dotakli vrh. Žele trofej prvaka lrana. Naravno da bih želio da budem dio toga, ali to u ovom trenutku ne zavisi od mene, ali ni od kluba. Svi znamo kakav je zakon što se tiče golmana u lranu”.

Avdukić smatra da njegov klub može napraviti lijepu priču u najelitnijem klupskom takmičenju u Aziji. “Igramo puno bolje nego u prvenstvu, prvi smo na tabeli i možemo proći u drugi krug. Nakon toga će se klub pojačati. Sve je moguće, pa čak i da idemo u samu završnicu. Međutim, u ovom trenutku svi razmišljaju kako da prođemo grupu fazu”.

Prvak se u BiH već zna



Kaže da redovno prati Premijer ligu BiH. “Svake subote ili nedjelje sam uz radio i slušam rezultate. Vidim da domaćini ne pobjeđuju stalno i to je dobro za bh. nogomet. I ove godine liga je dosta zanimljiva, mada je po meni prvak već poznat. Ipak, borba za Evropu i za opstanak je dosta zanimljiva. Mislim da se do kraja neće znati ko će igrati na međunarodnoj sceni, a ko će ispasti iz lige. Ja se nadam da će moj bivši klub uspjeti da osigura mjesto koje vodi u Evropsku ligu”.

O mogućem pozivu u državni tim kaže: "Ja redovno treniram i igram u Ligi prvaka Azije. Vjerujem, da ako bude potrebe, da ću biti pozvan. Ukoliko ne dobijem poziv, to će biti podstrek da radim još bolje i da se pokušam nametnuti selektoru Sušiću, ponovo”, zaključio je razgovor za naš portal Asmir Avdukić.