U Španiji stanje uzbune
59

Arsenal reagovao na prijetnje ISIL-a uoči večerašnjeg spektakla u Ligi prvaka

D. P.
Policija ispred stadiona Emirates od ranih jutarnjih sati (Foto: EPA-EFE)
Policija ispred stadiona Emirates od ranih jutarnjih sati (Foto: EPA-EFE)
Engleski nogometni velikan Arsenal oglasio se saopćenjem za javnost nakon današnjih jezivih prijetnji iz terorističke grupe tzv. Islamske države ISIL.

ISIL je jutros zaprijetio da će napraviti terorističke napade na svim stadionima na kojima se igraju utakmice četvrtfinala Lige prvaka. Radi se o stadionima u Londonu, Madridu i Parizu, s tim da će se u glavnom gradu Španije igrati na dva stadiona, Bernabeuu i Wandi Metropolitano.

Na Emirates stadionu u Londonu večeras se igra pravi spektakl jer će Arsenal dočekati Bayern, ekipe koje imaju najviše ambicije ove sezone u Ligi prvaka i utakmica će privući prepun stadion.

Tim povodom Arsenal se oglasio i pokušao umiriti javnost i navijače. Iz sjevernog Londona poručili su kako čine sve s gradskom policijom po planu sigurnosti.

"Blisko sarađujemo s gradskom policijom u pogledu sigurnosti i zaštite svih navijača i osoblja na stadionu Emirates za sve naše utakmice. Naši planovi za večerašnju utakmicu nisu ništa drugačiji i naš pristup, u saradnji s policijom i UEFA-om, proporcionalan je trenutnom nivou prijetnje u Velikoj Britaniji", naveli su iz Arsenala.

Istovremeno, na stadionu Santiago Bernabeu gdje se večeras sastaju Real Madrid i Manchester City u još jednom derbiju, odlučili su aktivirati sve sisteme za uzbunu.

Sigurnost je pojačana s 1.270 zaštitara koji će biti raspoređeni oko stadiona. Aktiviranje stanja uzbune potvrdio je ministar unutarnjih poslova Fernando Grand-Marlaska.