Nogomet
2

Argentina dvostruki prvak svijeta, Nigerija i Iran sa po tri titule u Africi i Aziji

FENA
Iranski tim (Foto: AFP)
Iranski tim (Foto: AFP)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovina u svom prvom nastupu na Svjetskom prvenstvu naredne godine u Brazilu igrat će u grupi F sa selekcijama Argentine, Irana i Nigerije, određeno je danas žrijebom u ljetovalištu Costa do Sauipe.

Prvi susret izabranici selektora Safeta Sušića igrat će protiv Argentine 15. juna u Rio de Janeiru. U drugoj utakmici, 21. juna u Cuiabi, nogometaši BiH igraju protiv Nigerije, dok se u trećem susretu, 25. juna u Salvadoru, sastaju sa Iranom.

Prvi favorit grupe F je selekcija Argentine, koja je dva puta osvojila naslov svjetskog prvaka, 1978. u svojoj zemlji i osam godina kasnije u Meksiku. Pored toga, Argentici su još dva puta nastupili u finalima svjetskih prvenstava, 1930. u Urugvaju i 1990. u Italiji. Ekipu selektora Alejandra Sabelle, koja je 19. novembra u prijateljskom susretu savladala BiH 2:0 u američkom St. Lewisu, predvodi najbolji igrač svijeta Lionel Messi. U trećoj reprezentaciji svijeta na FIFA-inoj rang-listi, koja se ubraja u najuži krug favorita u Brazilu, nalaze se i još neke zvijezde - Carlos Tevez, Javier Mascherano, Angel di Maria, Sergio Ageuro i drugi, koji su nosioci igre u vodećim evropskim klubovima.

Drugi protivnik BiH bit će trostruki afrički prvak - Nigerija. Najbolje nastupe na svjetskim prvenstvima Nigerija je zabilježila 1994. i 1998. godine, kada je izborila drugi krug takmičenja. U ekipi selektora Stephena Keshija ključni igrači su član Chelsea John Obi Mikel, veteran Vincent Enyeama te napadači Victor Moses, Ahmed Musa i Emmanuel Emenike.

Reprezentaciju Irana sa klupe vodi Portugalac Carlos Queiroz. Trostruku azijski prvaci (posljednji put 1976.) dosad su tri puta učestvovali na svjetskim prvenstvima, ali nikada nisu prošli u drugi krug.

Predvođeni tadašnjim zvijezdama Ali Daeijem, Karimom Bagherijem i Mehdijem Mahdavikijom, Iranci su jedinu pobjedu na SP-u zabilježili 2006. u Njemačkoj, kada su bili bolji od SAD-a (2:1). Današnju generaciju predvod kapiten Javad Nekounam te Masoud Shojaei, Reza Ghoochannejhad, Ashkan Dejagah i Andranik Teymourian.