Nogomet
0

Ambasador Brazila u BiH: Dobrodošli i uživajte u utakmicama

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Brazilski ambasador u BiH Jose Augusto Lindgren Alves i sve osoblje Ambasade Brazila pozdravlja dolazak reprezentacije BiH na svjetsko prvenstvo u fudbalu naredne godine, te je uputio čestitke svim igračima i selektoru Safetu Sušiću.

Ambasador Alves je danas u razgovoru za Fenu kazao da je odlučujući utakmicu između BiH i Litvanije u utorak gledao na ulicama Sarajeva, te je bio na proslavi pobjede i osjetio emocije koje je zemlja preživjela.

Vidio je da su mnogi navijači nosili brazilske zastave, a neki od njih, kada su vidjeli da je brazilski ambasador, željeli su ga zagriliti.

"Bio je to divan trenutak", kazao je ambasador Alves.

Komentirajući ovaj veliki sportski uspjeh, ambasador je rekao da misli ono što su već rekli gotovo svi analitičari: da je BiH trebala nešto pozitivno kao ovo, događaj koji uključuje ljude iz svih dijelova zemlje, koji ih ujedinjuje u postizanju cilja.

"Zato je ovo tako važno!", istakao je.

Kada je u pitanju odlazak bh. navijača naredne godinje u Brazil, ambasador Alves kaže da je Brazil ne samo geografski veoma udaljen od BiH, što cijenu prevoza čini skupom, već je i prilično skupa zemlja, najmanje dva-tri puta skuplja u odnosu na BiH.

Osim što je skupa i za njega, kaže da će sigurno hoteli i restorani u gradovima u kojima će biti održano svjetsko prvenstvo dodatno poskupjeti.

"Veoma ste dobrodošli, ali budite spremni na cijene", rekao je ambasador Alves.

S druge strane, naglašava da su Brazilci veoma prijatni i otvoreni prema strancima i da će vjerovatno biti iznenađeni da vide ljude iz BiH, ali će ih sigurno tretirati kao prijatelje.

Kada je u pitanju sigurnost gostiju u Brazilu, o čemu je bilo riječi u medijima, ambasador Alves kaže da nema tog velikog grada na svijetu u kojem nema dijelova u koje ljudi ne trebaju ulaziti.

U prosjeku su Rio de Janeiro, Sao Paolo i drugi veliki brazilski gradovi na istom nivou sigurnosti kao bilo koji drugi veliki gradovi na svijetu. Ambasador kaže da se njemu nikada ništa loše nije dogodilo na ulicama Rio de Janeira ili drugdje.

Prilično je siguiran da će situacija za vrijeme svjetskog prvenstva biti još bolja zbog dodatnog angažmana vlasti. Brazil je zemlja naviknuta na "megadogađaje", a iskustvo pokazuje da se nasilje ili krađe za vrijeme takvih događaja u Brazilu znatno smanje, jer su vlasti aktivnije nego uobičajeno.

Zaključio je da je Brazil zemlja koja je otvorena za strance, prijateljska, ali koja kao i svaka druga ima svoje izazove.

"Dobrodošli i uživajte u utakmicama", poručio je.

Dvanaest gradova će biti domaćini utakmica svjetskog prvenstva, a u decembru će biti poznato gdje će igrati BiH. Osim u Rio de Janeiru, BiH bi mogla igrati u Salvadoru, Braziliji, Manausu (u Amazoniji), Recifeu...

Kalendarski, svjetsko prvenstvo će biti održano kada je u Brazilu zima. Međutim, temperature zavise od dijela zemlje.

Ambasador Alves navodi da u Porto Alegreu temperatura može biti pet stepeni, u Sao Paolu također može biti hladno, u Riju je tada prosječna temperatura oko 15 stepeni...

S druge strane, Manaus u Amazoniji je uvijek topao i temperature mogu biti iznad 30 stepeni.