Istinski velikani
0

Alex Ferguson i Arsene Wenger prvi menadžeri koji su primljeni u Kuću slavnih Premiershipa

K. H.
Sir Alex Ferguson i Arsene Wenger nagrađeni su za veliki doprinost engleskom Premiershipu i danas su postali prvi menadžeri koji su imenovani u Kući slavnih.

Ferguson, najbolji menadžer Manchester Uniteda svih vremena i po mnogim mišljenjima najbolji stručnjak svih vremena, vodio je Crvene đavole do 13 titula prvaka u Engleskoj, dok je Wenger s Arsenalom tri puta osvajao naslov, no imao je drugačiji utjecaj na kulturu kluba i generalno lige.

Škot je klub s Old Trafforda vodio od 1986. do 2013. godine, a ujedno je osvojio i prvo izdanje Premiershipa u sezoni 1992./93. Te sezone je Manchester United prekinuo dugi sušni peirod bez naslova nacionalnog prvaka, a prije toga su posljednji puta prvaci bili 1967. godine.

"Velika je časst kada ti odaju priznanje na ovakav način. Ne radi se samo o meni kao ličnosti, radi se o svemu što smo uradili u Manchester Unitedu, vezi koju smo gradili godinama. Ponosan sam zbog kluba, svih mojih saradnika i igrača", rekao je Ferguson, koji je na 810 mečeva u Premiershipu upisao 528 pobjeda.

Arsene Wenger, francuski 73-godišnji trener, vodio je Arsenal 22 sezone, od 1996. do 2018. godine, a posebno se pamti titula prvaka 2004. godine kada su je osvojili bez ijednog poraza.

"Veoma sam zahvalan što sam primljen u Kuću slavnih. Uvijek smo se trudili da damo nešto posebno navijačima, a kada imaš igrače koji su sposobni raditi fenomenalne stvari, za mene je ta perfekcija najveća obaveza. Volio bih da me pamte kao nekoga ko je volio Arsenal, ko poštuje vrijednosti kluba i ko je ostavio klub u poziciji da može rasti i napredovati", rekao je Wenger.