Izazvao burne reakcije
63

Wengerovo pravilo o ofsajdu moglo bi zauvijek promijeniti nogomet, testiranje se nastavlja

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Legendarni nogometni stručnjak i FIFA-in direktor za razvoj nogometa Arsene Wenger, predložio je nedavno promjenu pravila o ofsajdu, a Marca je danas potvrdila da je odobren nastavak njegovog testiranja.

Wenger je predložio da se u nogometu počnu favorizovati napadači, umjesto defanzivaca, kao što je to slučaj sada te da se pravilo ofsajda potpuno izmijeni.

Prema prijedlogu Wengera, nogometaš bi se u ofsajd poziciji nalazio samo ukoliko je cijelim svojim tijelom ispred posljednjeg čovjeka odbrane protivničkog tima u trenutku kada mu se upućuje dodavanje.

Ilustraciju Wengerove zamisli možete vidjeti ispod, gdje je na gornjoj fotografiji situacija u kojoj se nogometaš ne bi našao u ofsajdu, dok bi u slučaju s donje fotografije ofsajd bio signaliziran.

Dakle, ofsajd ne bi bio signaliziran u slučaju da je samo jednim dijelom tijela napadač u liniji s defanzivcem kada mu se upućuje dodavanje, uprkos tome što mu je ostatak tijela bliži golmanu.

"Wengerov zakon" se počeo testirati posljednjih mjeseci na turnirima za mlade nogometaše u Švedskoj i Italiji, a Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB) odobrio je nastavak njegovih testiranja pa je izvjesno da će na velikom iskušenju biti FIFA, koja treba da odobri promjenu.

Ukoliko bi Wengerov prijedlog bio prihvaćen, nema sumnje da bi to potpuno promijenilo nogomet i igrači bi morali proći težak proces prilagodbe, prvenstveno oni odbrambeni jer bi njihovo kretanje tokom utakmice dobilo potpuno drugu dimenziju.

Zasad je jasno da nikakvih promjena nogometnih pravila neće biti do narednog februara, kada će IFAB ponovo zasjedati i preispitati sve obavljene testove. Tada će se govoriti i o plavom kartonu, Wengerovom pravilu i mnogim drugim prijedlozima koji stignu na adresu ove organizacije.