Najbolji s najboljim
30

Mali broj stanovnika je prednost: Wenger na primjeru Hrvatske i Urugvaja dao motivaciju i za BiH

K. H.
Arsene Wenger
Arsene Wenger
Proslavljeni francuski trener Arsene Wenger kaže da manje države, navodeći primjer Hrvatske, Nizozemske i Urugvaja, imaju veće šanse da naprave kvalitetnije igrače. Također, u praksi bi se ovaj primjer trebao odnositi i na našu BiH.

Wenger je rekao da države s manjim brojem stanovnika imaju više kvalitetnih igrača na malom uzorku, što je važnije od velikoj broja dobrih igrača igrača na velikom uzroku te da na taj način mogu stimulisati jedni druge.

"Ono što smo otkrili i što objašnjava zemlje poput Hrvatske i Urugvaja, koje su male države s tri miliona ljudi, jest da je broj dobrih igrača na malom uzorku važniji od broja dobrih igrača na velikom uzorku", rekao je Wenger pa nastavio:

"Prije 40 godina napravio sam studiju za Nizozemsku i shvatio sam zašto želim spojiti najbolje s najboljima. Budući da igraju jedni protiv drugih, stimulišu jedni druge. To objašnjava zemlje s manje stanovnika poput Nizozemske, Hrvatske, Urugvaja."

Nakon toga, osvrnuo se i na uspjeh Hrvatske na svjetskim prvenstvima rekavši da te pozicije na smotri najboljih svjetskih selekcija nisu rezervisane samo za "najveće zemlje".

"Hrvatska je bila ušla među najbolje četiri reprezentacije na posljednja dva svjetska prvenstva, a to znači da uspjeh nije rezervisan samo na velike zemlje. Uspjeh je usmjeren na kvalitetu obrazovanja i organizacije."

Također, govorio je i o jačini Hrvatske nogometne lige u kontekstu toga da je reprezentacija izuzetno kvalitetna.

"Na primjer, Hrvatska danas ne može konkurisati sa svojim klubovima na vrhunskoj razini, jer igrači rano odlaze. Zatim se vraćaju u reprezentaciju i onda su nagrađeni za kvalitetu svog rada."