Nogomet
0

Advokat tvrdi: Josip Šimunić će igrati na SP

Klix.ba
Hrvatski fudbaler Josip Šimunić igrat će na Svetskom prvenstvu u Brazilu, rekao je danas njegov advokat Davor Prtenjača, koji ga zastupa pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani (CAS).

Prtenjača je dodao da je Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) odustala je od dokazivanja da je "Za dom - spremni" fašistički pozdrav, zbog čega je Šimunić kažnjen sa 10 utakmica suspenzije, ali i dalje iskusnog defanzivca tereti za izazivanje rasne mržnje.

"To je za nas dobar znak. Ovakvi slučajevi traju šest do osam mjeseci, a kod nas će biti gotovo za samo mjesec dana od podnošenja žalbe", rekao je Prtenjača, prenosi Index.

Prema njegovim riječima, suđenje u Lozani počinje 8. maja, a konačna odluka po pitanju žalbe bit će donijeta četiri dana kasnije.

FIFA je krajem prošle godine suspendovala Šimunić zbog neprimjerenog ponašanja na revanšu baraža za prvenstvo sveta protiv Islanda, jer je po završetku susreta uzeo mikrofon u ruke i na terenu više puta uzvikivao ozloglašeni ustaški pozdrav "Za dom - spremni".

SP u Brazilu na programu je od 12. juna do 13. jula, a Hrvatska se nalazi u grupi A sa Brazilom, Meksikom i Kamerunom.