Duel Srbije i Hrvatske
103

Sjećate li se "najgoreg starta na Marakani"? Prošlo je devet godina od čuvenog prekršaja

N. K.
Trenutak kada je Šumunić startovao na Sulejmaniju (Foto: Screenshot)
Trenutak kada je Šumunić startovao na Sulejmaniju (Foto: Screenshot)
Na današnji dan 2013. godine odigrana je čuvena utakmica između nogometne reprezentacije Srbije i Hrvatske koja se igrala na Marakani u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. godine.

Ulog je bio ogroman, Srbiji je trebala pobjeda pa je u prvom poluvremenu viđeno dosta grubosti uz veliki broj žutih kartona. Ipak, mreže su mirovale nakon prvih 45 minuta.

Vrlo brzo nakon što se krenulo sa centra u nastavku meča Hrvatska je povela, a strijelac je bio Mandžukić na asistenciju Srne.

Ipak, Srbija se vratila u 66. minuti nakon gola Mitrovića, dok su u velike probleme upali 15 minuta prije kraja utakmice kada je Matić dobio drugi žuti karton i automatsko isključenje.

Hrvati su imali dominaciju, a deset minuta prije kraja susreta izveli su korner s desne strane. Uspjeli su srbijanski igrači ispucati loptu u polje gdje je činilo se najbliži bio Sulejmani kojem je bio otvoren put ka golu Hrvatske.

Međutim, tada se ukazao Šimunić koji je brutalno startovao nad Sulejmanijem te je spriječio kontranapad. Šimunić je očekivano dobio crveni karton, ali Srbija do kraja meča nije stigla do prijeko potrebnog gola.

"Auuuu! Šta je ovo? Ovo je najgori start na Marakani godinama unazad", zavikao je komentator srbijanske državne televizije koji je prenosio ovaj susret te se ovaj događaj prepričava i dan danas.

Inače, Hrvatska je bodom u Beogradu osigurala drugo mjesto na tabeli iza Belgije te su se plasirali u baraž i kasnije na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.