Cope Libertadores
0

Adriano na Ronalda i Roberta Carlosa u osmini finala

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Poznati su svi parovi osmine finala nogometne Cope Libertadores, južnoameričke verzije Lige prvaka. Najviše pažnje izazvat će dvoboj brazilskih Corinthiansa i Flamenga.

Corinthians je već otprije bio siguran kao najbolja ekipa prve od osam kvalifikacijskih grupa. Takmičenje je tim iz Sao Paula, domaćom pobjedom (1-0) protiv Independientea iz Medellina, završio sa 16 bodova, najviše od svih učesnika.

Flamengo je čekao rasplet prve faze takmičenja jer nije bio siguran među šest najboljih drugoplasiranih timova. Na koncu su aktuelni brazilski prvaci ušli u osminu finala, ali i dobili jednog od najtežih suparnika, koji s Ronaldom i Robertom Carlosom u sastavu stogodišnjicu postojanja želi proslaviti svojim prvim naslovom južnoameričkih prvaka.

Jedini pogodak za Corinthians na utakmici postigao je gostujući nogometaš Juan Valencia u vlastitu mrežu u 23. minuti.

Prvo mjesto pete skupine potvrdio je brazilski Internacional iz Porto Alegrea 3-0 domaćom pobjedom protiv ekvadorskog Deportiva iz Quita.

Ukupno je u nokaut fazu ušlo pet brazilskih klubova. Automatski se u ovoj fazi takmičenja uključuju meksički San Luis i Guadalajara, koji su lani nepravedno izbačeni iz takmičenja zbog nemogućnosti ugošćavanja suparnika na meksičkom tlu zbog proglašene epidemije svinjske gripe, dok na neutralnim terenima domaće utakmice nisu željeli organizovati.

San Luis će u osmini finala na branitelje naslova, nogometaše argentinskog Estudiantesa iz La Plate. I Guadalajara će igrati s Argentincima, sastavom Velez Sarsfielda.

Copa Libertadores, 6. kolo:

1. grupa:

Cerro Porteno – Racing Montevideo 0-0 Corinthians – Independiente Medellin 1-0

Redoslijed: 1. Corinthians 16, 2. Racing M. 8, 3. Independiente M. 6, Cerro Porteno 2

5. grupa:

CA Cerro – Emelec 0-0 Internacional – Deportivo Quito 3-0

Redoslijed: 1. Internacional 12, 2. Deportivo Quito 10, 3. CA Cerro 8, 4. Emelec 2

Parovi i termini osmine finala (28. aprila i 5. maja):

Flamengo (Bra) – Corinthians (Bra) Universitario Lima (Per) – Sao Paulo (Bra) San Luis (Mek) – Estudiantes (Arg) Guadalajara (Mek) – Velez Sarsfield (Arg)

Once Caldas (Kol) – Libertad (Par) Banfield (Arg) – Internacional (Bra) Cruzeiro (Bra) – Nacional (Uru) Allianza Lima (Per) – Universidad de Chile (Čil)