Braća Adilović prognoziraju derbi
0

PARALELNI INTERVJU / Adi: Dat ćemo sve od sebe; Eldin: Napadamo od prve minute

Piše: Edin Isanović
U subotu se igra vječiti sarajevski derbi. Bit će zanimljiv po jednom podatku. Na golu bordo tima stajat će Adi Adilović (28), dok će napad ''Plavih predvoditi'' njegov brat i prvi topnik Premijer lige BiH, Eldin Adilović (25).
Koji će Adilović biti sretniji nakon derbija?
Koji će Adilović biti sretniji nakon derbija?
Ambicije Sarajeva i Željezničara u mnogome će zavisiti od ovih Zeničana. Kontaktirali smo ih kako bi za Sarajevo-x.com prognozirali ishod gradskog derbija.

Šta u sudaru dva najpopularnija bh. tima može biti odlučujuće?

Adi: U ovakvim utakmicama nikakvu ulogu ne igra aktuelna forma i stanje na tabeli. Pobijedit će onaj ko bude imao veće srce i onaj ko bude imao veću želju. Važno je u dvoboj ući sa maksimalnom koncentracijom. Mislim da će presudno biti to što ćemo igrati do krajnjih granica svojih mogućnosti i vjerujem da možemo slaviti. Šansa postoji, apsolutno.

Eldin: Gradski derbi je specifičan i posebno motiviše nogometaše. U posljednje vrijeme igramo odlično, u pozitivnom smo zamahu. Vjerujem da smo sposobno napraviti ono što se od nas očekuje. Ipak, Sarajevo je kvalitetna ekipa i neće biti lako.

S obzirom na to da je Željezničar domaćin, mislite li da će igrati ofanzivnije?

Adi: Vjerovatno! No, nama to i odgovara. Puno teže igramo sa ekipama koje se brane. To se vidjelo i u okršaju sa Borcem. Željezničar je kvalitetan tim i ubijeđen sam da će krenuti ofanzivno.Dodamo li tome da će imati podršku sa tribina, onda je jasno da će napasti i nama ostaviti dosta prostora za kontre. Važno je izdržati početni pritisak. Kasnije će biti lakše.

Eldin: Samim tim što igramo na Grbavici pobjeda se nameće kao imperativ. Imamo pravo na takve ambicije i sigurno napadmo od prve minute. Na dobrom smo putu i zaslužujemo pravo na optimizam.

Ko će predstavljati najveću prijetnju za vašu ekipu?

Adi: ''Plavi'' su najneugodniji iz prekida. Pokretač svih akcija je Zeba koji često asistira za Eldina. Trebamo biti oprezni i pametni. Samo tako možemo doći do kompletnog plijena.

Eldin: Pa to su prije svih Obuća, Kojašević, Suljić i Haskić.

Recept za uspjeh?

Adi: Samo borbeno i hrabro.

Eldin: Ne postoji recept. Recimo, mi golove često dajemo iz prekida. To nam je jedno od najjačih oružja. Uostalom, to stalno vježbamo. Bitno je da svi damo optimalan učinak. Dakako, sve će se znati u subotu u 18:50 sati.

Za koga će navijati vaši najbliži?

Adi: Našim roditeljima će biti najteže. Oni bi voljeli da niko od nas dvojice ne bude tužan poslije derbija. Recimo da Eldin pripremi neke prilike, a ja odbranim (smijeh). No, ocu je uvijek bilo draže Sarajevo.

Eldin: Sagledavajući sve okolnosti njima će biti izuzetno teško. Oni bi bili najsretniji kada niko od nas ne bi bio tužan. No, takav rasplet je nemoguć. Željo će pobijediti. Možda bi im bilo lakše da smo obojica napadači. Ovako direktno igramo jedan protiv drugog.

Komitet za normalizaciju NSBiH donio je odluku da do kraja polusezone gostujući navijači ne prisustvuju utakmicama. Gradski derbi će proći bez pristalica Sarajeva. Komentar?

Adi: To nam je veliki hendikep. Nama navijači nedostaju više nego bilo kojoj drugoj ekipi u Premijer ligi. Recimo, protiv Borca odigramo 0:0 i oni nam na kraju skandiraju i daju podršku. Drugi se ne mogu pohvaliti tim. Naposljetku, na nama je da damo sve od sebe da ih obradujemo.

Eldin: Iskreno, bilo bi mi žao da ne bude i pristalica Sarajeva. No, vjerovatno će pronaći način da bodre svoj klub. Što se tiče naših navijača, znam da će prirediti sjajan ambijent i vjerujem kako ćemo svi zajedno na kraju slaviti.