Prešao 226 km
544

Nermin Palić uspješno završio najteži triatlon ICON Livigno Extreme Triathlon u Italiji

Klix.ba
Nermin Palić
Nermin Palić
Poznati bosanskohercegovački triatlonac Nermin Palić uspješno je završio utrku ICON Livigno Xtreme Triathlon u Italiji, s vremenom 17 sati i 20 minuta.

Jedan od najtežih triatlona na svijetu počeo je u ski-centru na granici Italije i Švicarske, na 1.800 metara nadmorske visine.

Utrka je počela plivanjem. Palić je plivao oko 3,8 kilometara u lokalnom jezeru čija je temperatura iznosila svega 13 stepeni Celzijusa. Nakon toga je uslijedila vožnja biciklom na 195 kilometara i s 5.000 metara uspona. Učesnici su vozili kroz Italiju, zatim Švicarsku te se opet vratili u Italiju. Najviši dio puta, planina Passo de Stelvio, zaobiđena je zbog snijega i nepovoljnih vremenskih prilika, prenosi Bljesak.info.

Zbog velike visinske razlike i nepristupačnog terena sa svim trkačima u ovom triatlonu mora trčati i pratnja, a Nerminu je podršku dao njegov prijatelj Igor Mandušić koji je s njim trčao cijelu dužinu.

Nakon vožnje biciklom, Palić je nastavio trčati blizu 42 kilometra planinskim putevima. Prvih 30 kilometara se trčalo oko jezera kod Livigna, a zatim 12 kilometara usponom s 1.800 metara na 3.000 metara nadmorske visine.

Prelaskom ciljne linije na 3.000 metara nadmorske visine i 226 kilometara u tri discipline, Palić je postao "Icon" najteže triatlon utrke na svijetu.