sport
7

Nakon Visokog i Brčkog, Sportske igre mladih putuju u Hercegovinu

Klix.ba
Prvi put u tri godine održavanja, općina Visoko ugostila je BH Telecom Sportske igre mladih.

Više od 600 dječaka i djevojčica takmičilo se u pet sportova, a otvorenju Igara prisustvovala je i načelnica Općine Visoko Amra Babić.

"Drago nam je što su ove godine Sportske igre mladih došle i u Visoko. Ovakva manifestacija ne samo da kroz sport uči djecu zdravom načinu života, nego i pomaže u sklapanju prijateljstava i širenju tolerancije“, kazala je Babić.

Njenu izjavu potvrdili su mališani koji su u Visoko došli iz Kaknja, Breze, Vareša i Zenice kako bi se zabavili i pokazali svoje znanje i talent. U malom nogometu za kategoriju 1997. godište i mlađe pobijedili su dječaci iz ekipe NK Bosna Prevent, "Doktori i čarobnjaci“ pobijedili su u uličnoj košarci u muškoj konkurenciji, a najbolji rukometaši u obje kategorije bili su dječaci iz kluba RK Bosna.

I djevojčice su bile jako uspješne te je ekipa XXL Basket pobijedila u uličnoj košarci, a ekipa Bosna Visoko u ženskom rukometu za kategoriju 1997. godište i mlađe.

Faruk Vražalić, rukometni reprezentativac Bosne i Hercegovine, posjetio je Igre u Visokom i dao im podršku.

"Mladima treba poticaj i način da se sklone sa ulice. Sport je sigurno najbolji za razvoj djece i mladih, a Sportske igre mladih pored sporta, djeci pružaju i mnogo zabave“, rekao je Vražalić.

Nakon Visokog, Igre su posjetile i Brčko. U gradu na rijeci Savi takmičenja su počela u subotu 27. jula u ranim jutarnjim satima na terenima Ficibajer. Broj prijavljenih takmičara diktirao je brz tempo odvijanja mečeva i utakmica. Najbolji u osam disciplina, iz dvije kategorije i dvije konkurencije, osigurali su put na veliko finale u Sarajevo.

BH Telecom Sportske igre mladih do četvrtka će boraviti u južnim krajevima naše države. U utorak su Igre u Livnu, u srijedu u Širokom Brijegu, a četvrtak je rezervisan za Mostar. Ukoliko već niste, na YouTube kanalu Igara pogledajte SIM emisije iz gradova u kojima su takmičenja održana kako biste vidjeli bar djelić sjajne atmosfere koja je vladala na terenima, saopćili su organizatori.