Dan uveličale legende
96

Spektakularni "All-Star sport day" u Splitu za kraj 27. sezone Sportskih igara mladih

D. P.
Finale Sportskih igara mladih (Foto: SIM)
Čeferin, Boban, Mijatović, Srna, Vidić, Stanić, Luis Figo, Aitor Karanka, Cambiasso, Christian Karembeu i druge sportske legende zaigrale su nogomet na Prokurativama. Nasser Al-Khelaifi i Mehmed Baždarević odigrali su padel meč, a Srna i Vidić proglašeni su novim ambasadorima Sportskih igara mladih.

Coca-Cola All-star day u Splitu okupio je brojne nogometne legende, sportske zvijezde, zvanice iz političkog i kulturnog života koji su zajedno s djecom u gradu pod Marjanom učestvovali u promociji sporta i sportskih vrijednosti. Program je započeo svečanom ceremonijom proglašenja ambasadora Plazma Sportskih igara mladih u Hrvatskom domu, a Darijo Srna i Nemanja Vidić pridružili su se velikoj SIM porodici. Nasser Al-Khelaifi i Aleksander Čeferin, ambasadori Igara dodijeli su im plakete, a ceremonija proglašenja okupila je mnogobrojne svjetske sportske zvijezde, dugogodišnje partnere i prijatelje Igara. Zlatko Vujović dodijelio je i posebno priznanje Aleksanderu Čeferinu za najboljeg ambasadora 2023. godine.

"Ova titula mi znači dosta jer to radimo zbog djece. Igre mladih rade fantastičnu stvar za nove generacije, educiraju ih koliko je važan sport za pojedinca i zajednicu jer promoviše vrijednosti koje su važne za sve. Bitno je da se djeca bave sportom, da se druže i dijele svoja iskustva s djecom iz regije, a to je pobjeda Sportskih igara mladih jer su im to i omogućile. Mislim da je danas problem u svijetu vrijednosti i mi moramo biti ti koji će djeci pomoći da budu bolja nego što su naše greneracije", rekao je Nemanja Vidić nakon proglašenja.

Darijo Srna već je 18 godina uz Igre, a od sada i kao ambasador:

"Prelijepo je vidjeti djecu iz raznih dijelova regije da se takmiče, druže i razvijaju nova prijateljstva, to je cilj Igara. Ja ću se potruditi da od sada budem još bolji ambasador i da Igre proširimo po cijeloj Europi".

Coca-Cola All-star day nastavio se revijalnim šahovskim turnirom na kojem su najbolji šahisti Plazma Sportskih igara mladih u društvu Ognjena Lazića, direktora marketinga Bambi a.d., Svetoslava Atanasova i Dore Strezove Nikolove, generalnih menadžera Coca-Cola HBC, sportaša Aljoše Asanovića, Marija Stanića i Damjana Rudeža, ambasadora Christophera Hilla i njegove supruge Julie Hill, Ivice Puljka gradonačelnika Splita i Antonia Kuzmanića zamjenika gradonačelnika, Enisa Bešlagića i drugih predstavnika sponzora odigrali revijalni meč. Simultanku na Rivi odigrao je šahovski velemajstor Darmen Sadakasov predvođen Arkadyjem Dvorkovichem, predsjednikom FIDE – svjetske šahovske organizacije.

U sklopu Coca-Cola All-star day održala su se i takmičenja u najbrže rastućem sportu današnjice - padelu. Nasser Al-Khelaifi, predsjednik Paris Saint Germaina i član izvršnog odbora UEFA-e i Zvonimir Boban zaigrali su padel protiv Nemanje Vidića i Mehmeda Baždarevića, koji su nogometnu loptu zamijenili reketom a u dinamičnoj utakmici pobjedu su odnijeli Al-Khelaifi - Boban.

Plazma Sportske igre mladih već 27 godina djeci i mladima pružaju priliku da se takmiče u 10 sportskih disciplina, a ovog puta ispunili su im i san da igraju nogomet sa svojim idolima. All-star tim predvodio je Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e, koji je stigao u društvu Luisa Figa, Nassera Al-Khelaifija, Zvonimira Bobana, Predraga Mijatovića, Darija Srne, Nemanje Vidića, Marija Stanića, Estebana Cambiassa, Christiana Karembeu, Aitora Carance, Aljoše Asanovića, Igora Štimca, Niše Savljevića, Marka Simeunovića, Mehmeda Baždarevića, Arkadyja Dvorkovicha, Zdravka Marića, Vedrana Duvnjaka i dr. Na selektorskoj klupi sjedili su Zoran Bogdanović, CEO Coca-Cola HBC, Zdravko Marić, osnivač i predsjednik Igara, te Igor Angelovski, nogometni trener.

Mladi nogometaši već su prethodni dan utakmicama u sklopu međunarodne završnice impresionirali publiku, a sada i čitav All-star tim. Reprezentacija SIM-a bila je sastavljena od nogometašica i nogometaša iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, a na selektorskoj klupi ih je vodio Tihomir Gudić, izvršni direktor Igara. Sudački dvojac utakmice bili su Roberto Rosetti, legendarni nogometni sudac svjetskih i evropskih prvenstava te Svetlana Bilić, najbolja nogometna sutkinja regije. Atraktivna igra, prepuna golova do usijanja je dovela navijanje na Prokurativama, a rezultat je ovaj put ostao neriješen.

Dupkom popunjene tribine i izvrsnu navijačku atmosferu na ovom jedinstvenom stadionu uveličali su prijatelji Igara: Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH, Nermin Nikšić, premijer Vlade Federacije BiH, Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Zoran Bogdanović - CEO Coca - Cola HBC Europe, Lana Popović, COO Coca Cola Company, Svetoslav Atanasov i Dora Strezova Nikolova, predstavnici Coca-Cola HBC, gradonačelnik Splita Ivica Puljak i zamjenici Antonio Kuzmanić i Bojan Ivošević, Zoran Gajić, ministar sporta i omladine Republike Srbije, Serhiy Palkin, CEO FC Shakhrat Donetsk, Maksym Timichenko, CEO DTEK, te načelnici bh općina Stjepan, Dujo, Nermin Muzur, Ante Begić i brojni drugi gosti. Utakmica se u direktnom prenosu mogla pratiti na Arena sport, Sport klub i N1 televizijama u 12 zemalja, a sudionici su gostovali i u SIM studiju.

Ove su godine i mladi sportaši na Prokurativama odigrali utakmice Međunarodne završnice Coca-Cola Cupa, a medalje su im podijelili Aleksander Čeferin, Zvonimir Boban, Predrag Mijatović, Darijo Srna, Nemanja Vidić i Mario Stanić. 27. sezonu na Rivi je zatvorio Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova. “Čestitam vam na uspješnoj sezoni i sudjelovanju 260.000 djece i mladih na Igrama ove godine”, rekao je Božinović i ugasio plamen Igara u društvu uvaženih gostiju i sportaša.

Svjesni svog uticaja i odgovornosti osim promocije sportskog načina života, Igre djecu i mlade svojim edukacijma potiče da se razviju u odgovorne pojedince društva. Plazma Sportske igre mladih podržavaju i mnogobrojne svjetske i domaće institucije UEFA, FIFA, FIBE, FIDE, MOO, Evropska komisija, Evropska unija, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Košarkaški savez BiH, Rukometni savez BiH, te vrhunski sportaši i dužnosnici. Od osnivanja 1996. godine u Splitu za sve sudionike natjecanja na svim razinama su potpuno besplatna, a do danas Igre su obogatile živote više od 2,5 milijuna djece i mladih u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji.