sport
0

Na listi učesnika Festivala prijateljstva "Matirajmo predrasude" 120 imena

Klix.ba
Preliminarna lista učesnika Festivala prijateljstva "Matirajmo predrasude", koji će biti održan 26. marta u Banjoj Luci, objavljena je na sajtu chess-results.com.

Na njoj se trenutno nalazi 110 imena, ali će dodatnih 10 učesnika biti ubrzo uvršteno, čime će preliminarna lista biti zaključena.

"Koliko je veliko interesovanje za ovaj turnir govori podatak da postoji i rezervna lista. Naime, ukoliko se pozvani igrači na dan turnira ne pojave u sali za igru do 9:30, oni će biti zamijenjeni rezervama ili onima koji se tada, na licu mjesta, prijave sudijama. Ulazak sa rezervne na glavnu listu je moguć i ranije ako neko u međuvremenu otkaže dolazak", rekao je Branko Tomić, predsjednik Škole šaha Skakač, organizatora turnira.

Prethodne godine je takvu priliku iskoristilo 15-ak šahista, tako da se ni ovog puta neće tolerisati kašnjenje.

"Insistiramo na tačnosti jer termin koji je rezervisan u Narodnoj skupštini RS nikako ne smijemo 'probiti'. Inače, od 120 igrača, 40 ih ima rejting, a ostali će imati priliku da izađu na rejting listu Svjetske šahovske federacije", naveo je Tomić.

Rejting favoriti su Zoran Ljikar iz Vukovara sa 2.269, Srđan Jefić iz Doboja sa 2.263 i Mile Bertović iz Viteza, prošlogodišnji pobjednik, sa 2.251 poen.

Igrači dolaze iz 20 gradova BiH, te iz dva grada u Hrvatskoj, a gost iznenađenja dolazi iz Slovenije.

"Porast broja pozvanih učesnika sa 100 na 120 govori ne samo o tome koliko Banjaluci nedostaju turniri ovakvog tipa već, prvenstveno, koliko je Škola šaha 'Skakač' za svojih pet godina postojanja stekla prijatelja", istakao je Tomić.

Festival prijateljstva "Matirajmo predrasude" organizuje se u cilju promocije multikulturalnosti, saradnje i boljeg razumijevanja među različitim društvenim grupama u BiH.