U znak sjećanja
0

U ponedjeljak 11. memorijalni šahovski turnir "Prof. dr. Nijaz Duraković"

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U znak sjećanja na profesora Nijaza Durakovića, koji je preminuo prije 12 godina, u ponedjeljak, 29. januara bit će održan 11. memorijalni šahovski turnir u organizaciji Šahovskog kluba "Sarajevo" i Fakulteta političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu, u čitaonici FPN.
Šahovski klub "Sarajevo" je najstariji šahovski klub u Bosni i Hercegovini, osnovan 1904. godine, što ujedno predstavlja i početak organizovanog igranja šaha u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

U proteklih jedanaest godina Klub je organizovao memorijalni šahovski turnir kulturnih i javnih radnika u spomen na prof. dr. Nijaza Durakovića, koji je svojim djelovanjem zadužio ŠK "Sarajevo", Grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu u cjelini.

"Svojim aktivnostima i naučnim djelovanjem prof. dr. Nijaz Duraković uvijek se borio i isticao Bosnu i Hercegovinu kao cjelovitu zemlju svih njenih naroda, a bio je i veliki zaljubljenik u šahovsku igru. Na ovoj značajnoj kulturno-sportskoj manifestaciji do sada je nastupilo više od 200 istaknutih kulturnih i javnih radnika Grada Sarajeva i BiH", navode u saopćenju za javnost organizatori.

Organizaciju turnira finansijski je podržalo Ministarstvo kulture i sporta KS.