sport
4

MOK nije donio konačnu odluku o sudbini ruskih sportista na OI u Riju

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Međunarodni olimpijski komitet je danas raspravljao o sudbini ruskih sportista na Olimpijskim igrama u Riju ove godine.

Ipak, još uvijek nije donesena konačna odluka zbog toga što su mišljenja podijeljen, te će Rusi čekati još neko vrijeme dok ne saznaju svoju sudbinu.

MOK je saopćio kako će "istražiti pravne opcije" prije nego odluči da li će izbaciti kolektivno sve ruske sportiste sa Olimpijskih igara u Riju.

Podsjetimo, ruski atletičari i atletičarke su sigurno suspendovani, a nakon što je otkriveno sistematsko dopingovanje pod pokroviteljstvom države Rusije od 2011. do 2015. godine svih sportista, u pitanju je i nastup svih Rusa i Ruskinja na najvećoj svjetskoj sportskoj smotri ove godine.

Također, iz MOK-a je navedeno kako će svi ruski sportisti koji su učestvovali na ZOI u Sočiju prije dvije godine biti ponovo testirani.

Predsjednik Svjetske antidopinške agencije (WADA) Craig Reedie je zatražio od MOK-a da zabrani Rusima učestvovanje na Olimpijadi i Paraolimpijadi u Riju ove godine.

Predsjednik MOK-a Thomas Bach je na današnjem hitnom sastanku čelnika svjetske krovne olimpijske organizacije zatražio zabranu nastupa svim ruskim sportistima zbog toga što su WADA-ina saznanja "šokantni napadi na integritet sporta i olimpijskog pokreta", no njegovo mišljenje ne dijele svi članovi MOK-a.