Rijedak primjerak
829

Olimpijski Mitsubishi L300 vratio se u Sarajevo: Savršeno finale emotivne restauracije

E. Z.
Foto: E. Z./Klix.ba
(Foto: E. Z./Klix.ba)
Iako ovih dana nije neobično u Sarajevu ali i cijeloj BiH vidjeti prizore koji podsjećaju na 1984. godinu i Zimske olimpijske igre, ipak smo ostali široko otvorenih usta kada smo ugledali potpuno originalan Mitsubishi L300 na ulicama Sarajeva, naravno sa bojama i oznakama ZOI 84.

"Sve ide kao što je planirano i završni radovi se obavljaju na olimpijskim terenima dok se građani Sarajeva pripremaju da pruže dobrodošlicu cijelom svijetu u svom gradu za vrijeme dvije spektakularne sedmice XIV Zimskih olimpijskih igara."

Ovim tekstom počinje oglas preko cijele stranice u sarajevskom dnevnom listu Oslobođenje, objavljenom za dane od 6. do 8. februara 1984. godine, a koji najavljuje da je Mitsubishi Motors izabran kao jedini službeni snadbjevač putničkih automobila i 4WD kola za Zimske olimpijske igre "Sarajevo 84".

Na kraju oglasa posebno je zanimljiva rečenica: "Obećavamo da ćemo izvršiti naš udio kako bismo pomogli da svi Jugosloveni budu ponosni domaćini Olimpijade time što ćemo je zajedničkim radom učiniti uspješnom."

Obećano i ispunjeno, Mitsubishi Pajero, dobro poznati terenac, i Mitsubishi L300 AWD, kompaktni kombi sa mehanikom i pogonom od Pajera, pokazali su se savršenim i izuzetno pouzdanim za potrebe prijevoza i logistike na snijegom pokrivenim planinama oko Sarajeva. I ne samo to, ti automobili nastavili su služiti još godinama nakon Olimpijade, kako u Sarajevu, tako i u Zagrebu, gdje su neki od njih otišli na posudbu za potrebe organizacije Univerzijade.

Jedan od tih primjeraka je upravo Mitsubushi L300 AWD kojeg smo danas sreli na Igmanu u pomalo otužnom okruženju i dalje uništenih skakaonica.

Zaljubljenici u kampovanje iz Zagreba, Marta i Berislav, krenuli su u ovu avanturu prilično spontano. Tražeći nešto manje i prikladnije za kampovanje od svog Mercedesa T1 4x4, sjetili su se da je prije par godina njihov prijatelj kupio ovaj Mitsubishi L300 AWD kojem je trebala restauracija ali je i dalje bio dobra osnova za projekat.

Kada su kupili i započeli projekat logično je bilo da njime posjete Sarajevo na 40. godišnjicu Olimpijade, a kako su imali svega tri mjeseca posla je bilo puno. Ipak, veliki posao su napravili potpuno samostalno, pa se Berislav kao strojar i zaljubljenik u sve automobile starije od 1990. godine uhvatio u koštac sa mehanikom i motorom, dok je Marta obnavljala unutrašnjost, sjedišta i obloge. Na kraju su zadnje detalje dotjerivali samo par sati prije polaska za Sarajevo, ali ne tako kratak put pouzdani Mitsubishi je izdržao bez problema.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Ovaj petovratni Minibus u 4WD verziji pogonjen je 1,8-litarskim benzinskim motorom od 82 KS, te je posebno koristan bio za Olimpijadu zbog robusnijeg ovjesa i povišene podnice ali i vrlo sposobnog pogona na sve točkove. Uz dobre terenske gume sposoban je na terenskoj vožnji gotovo jednako kao i Pajero.

Marta, koja je u stvari odrasla u Sarajevu, kaže kako je ovo putovanje imalo savršenog smisla, jer je Mitsubishi krenuo prije toliko godina iz Sarajeva za Zagreb, a sada su ga oni vratili u Sarajevo u savršen trenutak.

Posebnu čar ovom L300 daju prepoznatljive oznake ZOI 84, a uz par vlastitih detalja i neizbježnog Vučka, posebno nam je drago bilo vidjeti da je originalna naljepnica na vjetrobranu gotovo u potpunosti izdržala sve ove godine. Također, prave restauracije uvijek trebaju ostaviti i trag vremena koje je preživio neki auto, pa su se tragovi korištenja na ručici mjenjača i upravljaču tu kao savršena patina koja pokazuje da je ovaj auto imao zaista uzbudljiv i vrijedan život.

Priču o podešavanju karburatora na L300, dotjerivanju krovne obloge i ostalih detalja ove restauracije koja ima posebno značenje i emocije prekidamo kada je stigla Martina i Berina raja iz Sarajeva. Vrijeme je za ručak, a provod i hrana u Sarajevu dobri su i dalje kao i te 1984. godine, a za potpun "flashback" pobrinuo se snažan miris sagorenog benzina iz auspuha Mitsubishija.

Iako se od sjećanja ne živi, činjenica je da ljudi poput Marte i Berislava čine svijet ljepšim i veselijim, a iako su suveniri i posteri upravo sa olimpijskim Mitsubishijima danas dostupni na internet aukcijama i privatnim kolekcijama, uvjereni smo da njih dvoje imaju ultimativni suvenir sa ZOI 84.