Problemi mladih karatistkinja BiH
96

Mirnesa i Zenira izborile učešće na EP, ali nemaju novca da odu

Klix.ba
Mirnesa i Zenira Bektaš
Mirnesa i Zenira Bektaš
Reprezentativke Bosne i Hercegovine u karateu, članice Karate kluba Mladost iz Viteza, Mirnesa i Zenira Bektaš, vrijedno treniraju i po dva puta dnevno, spremajući se za Evropsko prvenstvo u Turskoj. Ipak, njihov odlazak na ovo takmičenje je upitan jer nemaju 3.400 KM, koliko im je potrebno da otputuju u Konyju.
Mirnesa i Zenira Bektaš
Mirnesa i Zenira Bektaš
Iz KK Mladost su uputili molbu svim ljudima dobre volje, nadležnim institucijama, donatorima i firmama da im pomognu da ove dvije vrijedne sportistkinje pošalju na prvenstvo na kojem će sigurno osvjetlati obraz naše domovine.

Evropsko prvenstvo u Konyji traje od 6. do 11. februara 2013. godine, a kako Karate savez BiH nije u mogućnosti da finansira odlazak sportista na ovakva takmičenja, taj teret je pao na matične klubove takmičara. Savez je, ističu iz KK Mladost, i ovog puta dostavio popis okvirnih troškova i termine do kojih se dio novca mora uplatiti.

Uprava kluba iz Viteza ističe da je sramotno što su djeca koja predstavljaju ovu državu prepuštena pomoći kluba, roditelja i ljudi dobre volje, a zapravo su ambasadori BiH.

Takmičari Mladosti su sa prošlogodišnjeg Balkanskog prvenstva donijeli četiri medalje, a na državnim prvenstvima su, od pionira do seniora, osvojili 31 medalju.

"Oni nemaju moralnu podršku i svjesni su kroz šta sve moraju proći da bi ih poslali na takmičenje na kojem trebaju predstavljati državu, a ne klub i sebe. Mi zapravo tražimo nešto što je već trebalo biti osigurano", navode iz Mladosti i ističu da su ponosni na uspjehe svojih članova.

"Upravo zbog toga bila bi prava šteta da Evropsko prvenstvo protekne bez naših izuzetno talentovanih takmičarki i da budemo uskraćeni možda i za neke od medalja", navodi se u saopštenju Karate kluba Mladost iz Viteza.