sport
0

Memorijalni judo turnir "Vinko Šamarlić" 27. i 28 aprila u SC Vogošća

Piše: D. B.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Memorijalni judo turnir, koji se tradicionalno organizuje u čast jednom od heroja odbrane Sarajeva, Vinka Šamarlića, bit će održan 27. i 28. aprila u Sportskom centru Vogošća.

Otvaranje 21. Međunarodnog judo turnira "Vinko Šamarlić" je zakazano za 27. april u 12 sati. Turnir će trajati dva dana, a na njemu će nastupiti između 600 i 700 takmičara. Učestvovat će klubovi iz Beograda, Nikšića, Splita, Dubrovnika, Mađarske, Austrije i BiH. Vrata SC Vogošća su otvorena za sve zaljubljenike borilačkih sportova koji će zasigurno uživati u ovom sportskom spektaklu, rečeno je na konferenciji za medije povodom memorijala, koja je održana u Plavom salonu stadiona Grbavica.

Organizatori turnira iz Judo kluba Željezničar tvrde da je odziv takmičara sve veći. Prošle godine ih je učestvovalo oko 500, a ove godine ih se očekuje između 600 i 700. Za njihov smještaje se pobrinuo MUP Kantona Sarajevo i Studenski centar u Sarajevu.

Na konferenciji za medije Šamarlića, koji je dobitnik brojnih priznanja i odličja. prisjetili su se saborci, Suad Zeljković, premijer Kantona Sarajevo i predsjednik organizacionog odbora turnira te Samir Čehajić. Oni su sa pokojnim Šamarlićem bili u trenutku njegove pogibije.

"Zadovoljstvo mi je obavljati ovu funkciju, ali u isto vrijeme osjećam žal i tugu. Jedno je manifestacija, a drugo je obaveza prema Vinku kao saborcu. On je jedan od najvećih sinova BiH. Da njega i njemu sličnih nije bilo, ne bi ni nas bilo danas. Vinko je zaslužio da se priča o njemu danima i mjesecima, da ne bude zaboravljen", izjavio je između ostalog premijer Zeljković.

"Sjećam se tog 8. juna kada smo jednu grupu agresora pozivali na predaju. Vinko je izašao spuštene puške uvjeravajući ih da im se neće ništa dogoditi i da se predaju. Tada je pogođen, a nešto kasnije je i preminuo. On toga dana nije ni trebao biti s nama, trebao je trenirati i spremati se za olimpijadu, ali je krenuo u akciju zbog svog patriotizma. BiH je toga dana izgubila mnogo", kazao je Čehajić.

Otvaranju turnira će prethoditi polaganje cvijeća na grob pokojnog Šamarlića na groblju Lav.